Raklapok és nyílászárók készülnek majd, a napokban átadott asztalosüzemben

Több évtizedes hagyománya van a faiparnak Földesen, ahol az utóbbi évek közmunkabeli tevékenységéhez képest most szintet lépett a fafeldolgozás. Az eddig közfoglalkoztatásban végzett munkát 122,5 millió forint állami támogatás felhasználásával piaci körülmények közé helyezte az önkormányzat azzal, hogy egy új asztalosüzemet létesített, ahol három szakembernek tudnak tartósan, az elsődleges munkaerőpiacon munkát adni. Az állami támogatásból egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot, faipari gépeket, továbbá egy szociális blokkot építettek, a dolgozók pedig padokat, raklapokat és nyílászárókat készítenek majd. Az üzem hivatalos avatására október 6-án került sor, amelyen elsőként Jeneiné Dr. Egri Izabella polgármester köszöntötte a megjelenteket és ismertette a projekt legfontosabb mérföldköveit.

Az eseményen részt vett Réthy Pál, a közfoglalkoztatásért is felelős helyettes-államtitkár is, aki avatóbeszédében kitért arra, hogy Hajdú-Bihar megyében sok ilyen beruházás átadása volt már az elmúlt időben. A Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjának célja a kistelepülések hátrányainak csökkentése, a vidéki Magyarország és a települések népességmegtartó képességének fokozása, továbbá a gazdaság fejlesztése. Ezt követően, Bodó Sándor a sárréti térség országgyűlési képviselője állt pulpitus mögé, aki értékelte a megvalósult projektet, valamint hangsúlyozta az évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt magának szerző közfoglalkoztatási program jelentőségét.
A Hajdú-Bihar megyei Önkormányzatot Bulcsu László alelnök úr képviselte az üzem hivatalos átadásán. Kiemelte: a gazdaságélénkítő program komoly siker és nagyon sokat lehet rajta tanulni. A földesi fejlesztés kapcsán elmondta, a géptámogatásos programok – ahogy ez is – rendkívül nagy jelentőséggel bírnak a települések életében.

Jeneiné dr Egri Izabella, polgármester azt mondja, 2017-ben 12 millió forintos támogatásból épült fel a mostani üzem elődje, melyet kezdetleges gépekkel és eszközökkel adtak át, s három főnek adott biztos megélhetést. Az üzem körülményei és felszereltsége azonban a jelenlegi fejlesztéssel óriásit lépett előre.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN