ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB MÉZESKALÁCSFALUJA GEREZSDLAKON

Advent első vasárnapjára elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

Advent első vasárnapjára elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon. A baranyai településen már 15 éve minden éven kisütik a házakat, a hivatalt és a templomokat, amit különleges életképekkel fűszereznek – adta hírül a Pécs Aktuál.

Az idei édes kiállítás megépítésében egy Ukrajnából menekült, háromgyermekes család is részt vett. Ők az elhagyott házuk mását és a geresdlaki, új otthonukat is megmintázták – egy aprócska házat, két zászlóval a tetején. Az Ukrajnából menekült család tagjai márciusban hagyták el otthonukat, júniusban viszont már Geresdlakon kezdhettek új életet.

 

A geresdlakiak az elmúlt 15 évben mindig hetekig sütnek és díszítenek az advent előtt. A mézeskalácsok sütését Kettné Schmidt Tímea találta ki. Kezdetben csak a saját házát formázta volna meg, a falu asszonyai viszont csatlakoztak hozzá és így lett egyre nagyobb a mézeskalácsfalu is. A terepasztalon a település szűk utcácskái, a templom és a bolt is úgy helyezkedik el, mint az életben is. A 25 négyzetméteres kiállítótér, ahol az édes falu megelevenedik 88 hektárnak felel meg a valóságban.

De hogy mi lesz a faluból, ha vége a karácsonynak? Valószínű ez a mézeskalács Geresdlak még augusztusban is ünnepi díszben lesz, hiszen az aprólékos műalkotások egész évben megcsodálhatók. Az édes kiállítás előre bejelentkezés után, kis csoportokban tekinthető meg.

Forrás: https://www.travelo.hu/, Pécs Aktuál
Fotó: FACEBOOK/GERESDLAKI VENDÉGHÁZ


FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN

45 FEJLESZTÉS