Elindult a Civaqua program kivitelezése

Elindult a Civaqua program kivitelezése, amely történelmi jelentőségű megoldás a város vízutánpótlásának kérdésére olvasható Papp László Debrecen várospolgármesterének facebook oldalán: Az első ütemben eljuttatjuk a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán és az azt követően megépülő csatornarendszeren keresztül a Tócó-patakba, a második ütemben pedig a Nagyerdő és a város déli, délkeleti oldalán lévő tavak táplálásához szükséges vízhozamot tudjuk biztosítani. A beruházás – a környezetvédelmi szempontok mellett – a debreceniek életminőségét is jelentősen javítja majd: zöld fejlesztéseinket vizes fejlesztésekkel tudjuk így kiegészíteni.”

A Civaqua első ütemére kiírt kivitelezési közbeszerzési pályázat már lezárult. A feladatok elvégzése már 2021 októberében megkezdődött, de a főbb földmunkák a tél végével, a tervek szerint 2022 márciusában válnak jelentőssé. Az első ütem befejezésének tervezett időpontja 2023 szeptembere. 

A második ütemben fog megvalósulni a Nagyerdő vízpótlása, ami reményeink szerint a kiszáradó erdőből ismét az üde gyöngyvirágos tölgyest éleszti újjá. A víz további útja a Kondoros éren keresztül a Fancsikai tavakba, a Mézeshegyi -és Vekeri tóba vezet. A változások a természeti értékek hatékony megőrzésével összhangban lehetővé teszik a térség ökoturisztikai, rekreációs és sport életének fejlődését.
A Civaqua-program azon kívül, hogy eljuttatja a Tisza éltető vizét Debrecen térségébe, új kezdetet és új lehetőségeket is teremt.
Forrás:https://www.facebook.com/drpappl
Fotó:https://www.facebook.com/drpappl

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS