Megújul az ácsi Zichy Kastély tetőszerkezete

Az 1780-as években épült Zichy-kastély Ács város és a térség egyik ikonikus építménye ,mely igencsak gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet. A francia hadvezér és császár Napóleon, valamint az osztrák tábornagy Haynau is használták az épületet hadjárataik során a történetírások szerint. A több mint 240 éves épületet azóta többször is felújították, 1955 óta pedig a Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár otthona. Az idő vasfoga azonban erőteljesen kikezdte a kastélyt, főleg a tetőszerkezet állapotával vannak problémák, hiszen több helyen is beázik. Szerencsére az ácsi önkormányzat egy 115 millió forint összértékű nyertes pályázatnak köszönhetően orvosolni tudja ezt a problémát.

Jelenleg is dolgoznak a munkások a Zichy kastély tetőszerkezetének felújításán. A kivitelező BR-Rönkvilág Kft. vezetője Balázs Róbert elmondta, hogy a több mint 1600 nm2 területű tető felújítása várhatóan a nyár elejére befejeződhet. Érdekesség, hogy a felújítás során egy több mint 70 éves dokumentumot is találtak a kivitelező cég munkatársai.
Dr. Szentirmai István polgármester elmondta, ha befejeződik az épület tetőszerkezetének felújítása további terveik vannak a kastéllyal. A falak szigetelése a nyílászárók cseréje és az épület külső felújítása is időszerű lenne már ennél az ikonikus épületnél. Az önkormányzat továbbra is keresi a lehetőségeket ezek megvalósítására, de ezek még a távolabbi célok-tette hozzá Dr. Szentirmai István polgármester. 

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS