3,5 hektár területen, több mint húszezer őshonos facsemetét ültettek el az Ácson

A fa az élet szimbóluma és az újjászületést jelképezi. Ősszel lehullajtja a levelét, télen hibernálódik, tavasszal újranőnek a levelei, nyáron pedig tele van élettel. A település vezetése is kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több zöldövezet kerüljön kialakításra Ácson. Az Országfásítási Program részeként a Vidékfejlesztési Program támogatásából, a város völgyi részén, 3,5 hektár területen, több mint húszezer őshonos facsemetét ültettek el az ácsiak a közelmúltban. Dr. Szentirmai István polgármester beszédében elmondta a most átadott terület a jövő nemzedékét fogja szolgálni. Sétányok, játszóterek, futópályák is lesznek kiépítve itt, javítva ezzel az ácsiak életkörülményeit.

Czunyiné Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a jelenlegi világunkban a klímaváltozás kellős közepén, nagyon fontos, hogy megőrizzük és javítsuk az ország környezeti állapotát. Példaértékűnek nevezte azt ami most itt Ácson megvalósult. Wass Albert Mese az erdőről szóló írásából idézett az átadó során, melynek fontos üzenete van a fiatalság felé.

A Parkerdő telepítés atadóját megtisztelte jelenlétével Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára is aki elmondta a kormány és az agrártárca kiemelten támogatja a fával borított területek növelését. Azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ra az ország fával borított területeinek aránya 27 százalék legyen.

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, nagyon fontos, hogy a természetes környezetünkre is odafigyeljünk védjük és ápoljuk. A cél az, hogy minél több településen kerüljön kialakításra zöldterület vagy az ácsihoz hasonló parkerdő.
Boros Attila a parkerdőt tervezője elmondta, az ácsi önkormányzat kérésére olyan 1 éves fákkal ültették be a 3,5 hektáros területet, amelyek eddig is őshonosok voltak a térségben.
A parkerdő tervezője hozzátette, hogy a nyárfák és a fűzfák viszonylag hamar pár év alatt embernagyságra nőhetnek a tölgyfáknak azonban körülbelül 10 év kell ennek a méretnek az eléréséhez. A parkerdő tehát átadásra került ha odafigyelnek a fákra és megfelelően gondozzák őket a dolgozók, a következő években egy új erdő fogja még élhetőbbé tenni a várost.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS