TOVÁBB FEJLŐDIK A DEBRECENI NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR

TOVÁBB FEJLŐDIK A DEBRECENI NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR

Dr. Papp László Debrecen város polgármestere facebook oldalán tette közzé, hogy elkezdődhet a repülőtér fejlesztése: „A kormány támogatásának köszönhetően hozzákezdhetünk a Debreceni Nemzetközi Repülőtér több éves fejlesztési programjához.
Első lépésként új tűzoltólaktanya épül, új tűzoltó járműveket szerzünk be és elkezdjük az új futópálya tervezését, valamint az utasbiztonsági rendszer korszerűsítését.”  Olvasható a bejegyzében.

A Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet Debrecen Nemzetközi Repülőtér működési támogatásáról és fejlesztéséről, ami alapján a már többségi állami tulajdonban lévő reptér „a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében” költségvetési támogatást kap a kormánytól:
a kormány a repülőtér működtetéshez 698 097 528 forint költségvetési támogatást nyújt a Debrecen International Airport Korlátolt Felelősségű Társaság javára,
a kormány a repülőtér fejlesztéséhez 2 354 047 500 forint költségvetési támogatást nyújt Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata javára
A cég számára átcsoportosított költségvetési támogatás „A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás” jogcímen, míg az önkormányzat támogatása „Gazdaság újraindítását szolgáló külügyi fejezeti kezelésű előirányzatok alcím, külügyi fejlesztési és kutatási programok” jogcímen fut.
A debreceni repülőtér fejlődése az elmúlt években egy rendkívül erős tempót tudott diktálni, mutatni. 2012-ben sikerült a menetrend szerinti légi közlekedést elindítani a debreceni repülőtérről. 2018-ban 370 ezer fölé emelkedett az utaslétszám, míg 2019-ben ez a szám 600 ezer fölé emelkedett, tehát majdnem megduplázódott ’18-hoz képest az utazóközönség száma. 2020-ban a pandémia megálljt parancsolt ennek a folyamatnak mindazzal együtt, hogy az év első két hónapjában még a rendkívül erős 2019-es adatokhoz képest is több mint 20 százalékos növekedést tudott elérni a Debreceni Repülőtér.
Forrás: https://www.portfolio.hu/,https://www.facebook.com/drpappl
Fotó:https://www.facebook.com/drpapplFEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN

45 FEJLESZTÉS