Mikepércs Belvíz Műszaki átadás-átvétel 2021.12.20

Tavaly nyár elején elkezdődtek a Mikepércs település csapadékvíz- elvezető csatornahálózatának fejlesztése nevet viselő projekt kivitelezési munkálatai. Hosszú ideje húzódó problémára sikerült megoldást találnia településünk vezetésének ezáltal. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a belvizes problémák Mikepércs több pontján is. A beruházás egy TOP-os pályázatnak köszönhetően közel 78 millió forintból valósult meg, amelyből 11 millió Ft erőforrást az Önkormányzat biztosított a kivitelezéshez.

2021 év végén megtörtént a műszaki átadás-átvétel. A kivitelező Terra-Generál Kft. munkatársai együtt járták be a beruházás során érintett területeket. A munkálatok keretében öt talajvízszint süllyesztő akna és átemelő szivattyú állomás épült, amelyek szintkapcsolóval ellátva szükség esetén folyamatosan szivattyúzni fogják a talajvizet, valamint a kiszivattyúzott talajvíz elvezetésében részt vevő nyílt földmedrű árkok karbantartását és tisztítását is elvégezték, ahol pedig indokolt, ott burkolt árkokat és zárt csatornákat hoztak létre.

A projekt során a munkálatok egyszerre több területen zajlottak, közvetlenül érintették a Kossuth, Deák Ferenc, Nagyvárad, József Attila, Hunyadi János, Damjanich, Szőlőskert, Irinyi János, Iskolakert, Sugár, Tisza István utcákat, valamint az általános iskola és a temető területét. Mikepércs önkormányzata ezt a projektet csak az első lépcsőfoknak tekinti, hiszen még előfordulhatnak olyan területek, ahol belvizes problémák lehetnek. Községünk vezetése továbbra is keresi a pályázati lehetőségeket a projekt folytatásához.

2021.08.30 Folyamatban van Mikepércs település csapadékvíz- elvezető csatornahálózatának fejlesztése

2021. májusában elindultak a „Mikepércs település csapadékvíz- elvezető csatornahálózatának fejlesztése” című projekt kivitelezési munkálatai, amely nem csupán a vizes területek belvíz-problémáját oldja meg, de hatékony megelőző lépés lehet a szúnyogok biológiai gyérítésében, mivel a belvíz-mentesítéssel jelentősen csökken az élőhelyük Mikepércs belterületén. Tímár Zoltán Mikepércs polgármestere elmondta az elmúlt években öt közbeszerzési eljárás indult, ebből négy volt sikertelen, mert a legolcsóbb ajánlat is jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló pályázati forrást. 

A fejlesztést az indokolta hogy, az elmúlt évtizedekben végbemenő beruházások miatt sok helyen egyszerűen eltűnt az az árokrendszer, mely a belvíz elvezetésére szolgált. A belvíz elleni védekezés és a felszíni csapadékvíz elvezetésnek egy komplexebb rendszerét kell kiépíteni Mikepércsen, illetve felújítani a még működő és már elavult eszközöket.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

A beruházás várhatóan szeptember végére, október közepére fog teljesen elkészülni. A munkálatok befejeztével a lakosok is fellélegezhetnek majd, hiszen belvízmentesek lesznek az eddig problémás területek.