Csodálatos lett a felújított Sümegi Püspöki Palota

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő facebook bejegyzésben tette közzé, hogy átadták a felújított sümegi Püspöki Palotát:
„Ma adtuk át a több mint 2 milliárd forintos támogatásból megvalósult és csodálatosan felújított sümegi Püspöki Palotát. Sümeg az egyetlen település, amely a várprojektben és a kastélyprogramban is támogatásban részesült. A Püspöki Palota egyik ékköve lett a városnak, amely kulturális programoknak adhat helyet. Köszönjük a támogatást a magyar kormánynak és az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak. Az épület november 2-től látogatható. „

A palotát ünnepélyes keretek között Navracsics Tibor Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Végh László, Sümeg polgármestere, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. Padányi Biró Márton építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát atöbbszáz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül. A most lezárult fejlesztés keretében a palota jelentős része újra bejárhatóvá vált, sor került többek között az emelten található gazdagon díszített könyvtárszoba restaurálására is. A palota és annak lakóinak történetét bemutató kiállítás létrejöttét az egykori püspöki enteriőrök részleges rekonstrukciója tette lehetővé.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

A fejlesztés során megtörtént a palota külső környezetének részleges felújítása, amelyben sor került többek közt a belső udvar térszervezésére és a zöldfelület rekonstruálására. A palota kétszintes épületének közel kétharmadán (1.600m?) belső átalakítási, felújítási, állagmegóvási és restaurálási munkálatok készültek el, amelynek során kiépült a modern épületgépészet: a fűtés- és a teljesen új elektromos rendszer. Ezek mellett megújultak még a közösségforgalmi vizesblokkok és az irodai részleg is, valamint kávézó és ajándékbolt került kialakításra. A palota Vár felé eső oldalán mélyszivárgók kiépítésével és egy úgynevezett reversion technológiával a talajvizesedés megelőzésére is megoldás született.

Fotó::https://www.facebook.com/DrNavracsicsTibor https://www.facebook.com/puspokipalota

forrás:https://www.facebook.com/fenyvesizoli, https://www.origo.hu/kultura