ÚJ KÖRFORGALOM ÉPÜLT A 37. SZ. FŐÚT TARCALI CSOMÓPONTJÁBAN

Körforgalmú csomóponttá épült át a 37. sz. és 38. sz. főutak meglévő közúti csomópontja a NIF Zrt. beruházásában. A fejlesztés során megépült egysávos, négyágú körforgalom által a közlekedés biztonságosabbá válik. A projekttel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.
A beruházás keretében a 37. sz. főút teljes pályaszerkezetét kicserélték Szerencs irányába 230, Sátoraljaújhely irányába 160, illetve a 38. sz. főúton Tarcal irányába 115 méter hosszan, a Sárga Borház felé vezető úton pedig 80 méter hosszan.

A 37. sz. főút mentén megújult a tengelysúlymérő állomás, valamint kiépült a körforgalmat kiszolgáló energiatakarékos közvilágítás is. Az új tengelysúlymérő állomást a meglévő helyén építették újjá, kiemelt szegéllyel ellátott szigettel elválasztva a 37. sz. főút pályaszerkezetétől.
A munkákat a főutak forgalmának biztosítása és állandó fenntartása mellett végezték, így az építés idejére a 37. sz. és 38. sz. főúton jelzőlámpával irányított, félpályás forgalomterelést vezettek be.
A 37. sz. főút mentén új építésű vegyes rendeltetésű út épül 300 méteren, amely később lehetővé teszi, hogy a 3614 j. Mezőzomborra vezető út és a 38. sz. főút között kerékpárral és mezőgazdasági járművel is közlekedhessenek az arra járók.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a kormány több programban, jelentős részben hazai forrásból támogatja az utak felújítását, az elmúlt évtizedben több mint 6000 kilométernyi útszakaszt “tettek rendbe”, 755 milliárd forintból. A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett kiemelt feladatának tartja a meglévő infrastruktúra állapotának javítását is. A kényelmesebb és biztonságosabb elérhetőség Tokaj, Taktaharkány, Szerencs térségében is hozzájárul a helyi gazdaság, foglalkoztatás és idegenforgalom élénküléséhez. Palkovics László kiemelte, hogy 2025-re minden megyei jogú városba és tizenegy határállomásig gyorsforgalmi úton lehet eljutni.
Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője elmondta: egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy a Gesztely és Szerencs közötti 19 km-es szakasz négysávosra bővítése megkezdődik és, hogy a tarcali elágazásnál egy új körforgalom épül. Kiemelte, hogy szeptember elsején már lehetett közlekedni a körforgalomban, így nem volt fennakadás a szüreti munkákban. A képviselő elmondta, hogy a közúthálózatban ez az első  “okos” körforgalom, amelynél a közvilágítás energiatakarékosan működik. Koncz Zsófia azt is elmondta, hogy az utak állagának javítása a településeknek segítenek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig jelentős infrastrukturális beruházások valósulnak meg.

A projekt a Kiemelt Társadalmi Igényeken alapuló közútfejlesztési (TIK) program keretében, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. végzi nettó 742 millió forint értékben.
Forrás:nif.hu
Foto:nif.hu

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS