Napelemes tetőcserépet gyáratanak Pécsett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb gyárában.

Pécsett megkezdte működését a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb gyára. A világviszonylatban is egyedülálló Generon napelemes tetőcserép gyárat Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg. A most átadott gyárral több mint 724 millió forintos beruházás valósult meg Pécsett, és ehhez Magyarország Kormánya 326 millió forintos támogatást nyújtott.

A gyár saját facebook oldalán az alábbiakat tette közé az átadóról:
„2021. szeptember 21-én új NAP virradt a Terrán történelmében, mivel átadtuk Magyarország első napelemes tetőcserép gyártására szakosodott üzemét.
Hatalmas büszkeség számunkra, hogy a Generon napelemes tetőcserepeink a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. Célunk elérni, hogy évente legalább 200 ezer Generon gördüljön le a gyártósorról, tovább növeljük a termék versenyképességét, és minél több napelemes tetőcserép kerüljön beépítésre a zöld villamosenergia-termelés érdekében.

A nagyméretű napelemtáblák helyett esztétikus és hatékony megoldás
A napelemes tetőcserepet 2019 áprilisában nagy sikerrel dobta piacra a több mint 100 éves múltra visszatekintő magyar vállalat. A számos nemzetközi díjat is elnyert innováció számára tavaly egy új divíziót is létrehozott a cég. A műszaki leírás szerint a tetőcserép felületére integrált, a héjazat síkjába épített (INROOF) napelem egyedi rendszermegoldást ad a tetőcserépre és a szolárrendszerre együttesen. Az egyeditetőcserepek felületére a szolár modulok speciális rögzítéssel kerülnek integrálásra, ezáltal a végtermék felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A szolárrendszer tulajdonságai: – kialakításához nem szükséges külön tartószerkezet és keret – a cserépfedést nem kell áttörni, ezáltal a rendszer vízzárása tökéletesen biztosított – nem okoz jelentős tehernövekedést a tetőn – egyszerű, hatékony, gyors és biztonságos kivitelezhetőség – kiváló energiatermelő teljesítmény, kevés fény és magas hőmérséklet esetén is – alacsony meghibásodási ráta – hálózatra köthető és szigetüzemben is működtethető – esztétikus, egységes tetőkép

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

Az építési termék kültéri, magastetős lakóépületek, és középületek tetőfedésének kialakítására szolgál, amely egyúttal villamosenergia-termelő funkciót is betölt. Ez a megoldás olyan környezetbarát, energiatermelő tetőrendszer megalkotását teszi lehetővé, amely az esztétikus fedéskép mellett műszakilag is megfelelő, környezetbarát, gazdaságos, hatékonyan előállítható és reprodukálható.

forrás https://www.facebook.com/terrantetocserep/
fotó:forrás https://www.facebook.com/terrantetocserep/