Pannonhalmán megnyitotta kapuit a Porta, időutazásra repíti vendégeit 

Az új turisztikai központ, ahonnan csodás kilátás nyílik az Apátságra és a szomszédos zöld dombra, három lábon áll: egyedülálló történelmi tárlat, 100 fő fogadására képes étterem és bringás centrum.

Pannonhalma reneszánsza
Négy évszázadon ível át annak az 1787-ben épített létesítménynek a története, amelyet az enyészettől mentettek meg Pannonhalmán, s mostantól turisztikai központként szolgálja a családokat, baráti társaságokat, iskolai vagy nyugdíjas-csoportokat. A kisváros „második főterén” három attrakció: kiállítótér, étterem és bringáscentrum várja a kirándulókat. Pannonhalmán két éve nyáron kezdődött az egykori tsz- műhelyek rendbetétele.
Az egymilliárdos fejlesztés gyakorlatilag kész volt a tavalyi Szent István-napi ünnepre, ám a járvány második és harmadik hulláma mostanáig odázta a Porta nyitását. A Győr melletti kisváros modern kori reneszánsza a turizmusnak köszönhető: több tízezer kiránduló látogat ide évente, ezért a beruházással természetesen az idegenforgalmi vonal kapott jelentős erősítést.

Időutazás
„A Porta nyitása támogatja azt a törekvésünket, hogy Pannonhalma ne csak egynapos célpont legyen, a vendégeink minél tovább maradjanak. Ehhez a célhoz hozzájárul a száz ember fogadására képes étterem, a kerékpárosközpont, ahol vadonatúj e-bike-ok is rendelkezésre állnak, valamint az országosan egyedülálló, izgalmas történelmi tárlat.
A magyar–török végvári háborúk korába repítő, másfél órás időutazás során a múltunk kiterjesztett és virtuális valóság alapú alkalmazások segítségével kel életre” – közölte Vas Gábor. Pannonhalma polgármestere

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

Roskadozó épületek menekültek meg
A korábban roskadozó épület megmentése jól illeszkedik abba a koncepcióba, amely az elmúlt másfél évtizedben jellemezte Pannonhalmát – utalt erre Kara Ákos, Győr és térsége egyik országgyűlési képviselője. Hét évvel ezelőtt a Fő tér újult meg, ezt követte az apátsági major megóvása, most pedig a Portával ért újabb mérföldkőhöz a település. A három helyszín korszerűsítése egyszerre jelent értékmentést és befektetést a jövőbe.
„Dolgozunk azon, hogy újra és újra érdemes legyen Pannonhalmára jönni, minél több minőségi időt tölthessenek itt a családok, baráti társaságok. A kerékpáros turizmust tovább szeretnénk erősíteni a térségben. Azon vagyunk, hogy Sokorópátka és a Bakony irányába bővüljön az infrastruktúra, majd kört zárjon be Pannonhalmával” – hangsúlyozta Kara Ákos. Hozzátette: hamarosan hivatalosan is átadják a Győr–Pannonhalma kerékpárutat. Utóbbi végállomása a Porta lesz.
Forrás:https://www.kisalfold.hu/
Fotó:https://www.facebook.com/karaakos.gyor