Megújul a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét közötti, 142-es számú vasútvonal

Megkezdődik a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét közötti, 142-es számú vasútvonal teljes körű felújításához szükséges tervek elkészítése – jelentették be Kecskeméten.
Kutnyánszky Zsolt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára a kecskeméti Neumann János Egyetemen elmondta:A VASÚTVONALON TERVEZETT FEJLESZTÉSEK EREDMÉNYEKÉNT GYORSABBAN ÉS SŰRŰBBEN KÖZLEKEDHETNEK MAJD A VONATOK, ILLETVE AZ ÁLLOMÁSOK IS SOKKAL KORSZERŰBBEK LESZNEK A TELJES BUDAPEST-KECSKEMÉT VONALON.

KECSKEMÉT ELÉRHETŐSÉGÉT NEM CSAK VASÚTON JAVÍTJÁK, BÁR A MEGYESZÉKHELY AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYA RÉVÉN MÁR ÉVTIZEDEK ÓTA ÉLVEZI A GYORSFORGALMI BEKÖTÉST, AZONBAN MÁR ELŐKÉSZÜLETBEN VAN AZ M8-AS AUTÓÚT BALATONTÓL INDULÓ, DUNAÚJVÁROSON, ILLETVE KECSKEMÉTEN ÁT VEZETŐ DÉL-ALFÖLDIG TARTÓ SZAKASZA.Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a fővárosba vezető vasútvonalak közül csak a Budapest-Gyál-Dabas-Lajosmizse-Kecskemét és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalak maradtak végig egyvágányúak, és egyéb műszaki, illetve utaskényelmi paramétereik is rosszak.
A lajosmizsei vasutat ráadásul eddig még nem is villamosították, dízel meghajtásúak a személyvonatok a vonalon, ahol még nem volt általános felújítás. Ezért a pályán zömében negyven kilométeres sebességgel közlekedhetnek a szerelvények, mindössze óránként lehet vonatokat közlekedtetni, és ezt jelenleg egyszerre csak az egyik irányba lehet fél órásra sűríteni.A lajosmizsei vonalon a jelenlegi körülmények között is naponta mintegy ötezren utaznak”- tette hozzá.
A felújítást követően a beépítettségtől függően 80-120 kilométeres lesz az engedélyezett sebesség, végig villamos meghajtású szerelvények és motorvonatok közlekedhetnek.KŐBÁNYA-KISPEST ÉS GYÁL KÖZÖTT MEGÉPÜL A MÁSODIK VÁGÁNY, ÉS INNEN ÓCSÁIG IS LESZ OLYAN SZAKASZ, AHOL KÉT VÁGÁNYON LEHET KÖZLEKEDNI.Így a tervek szerint Budapest és Gyál között negyedóránként indulhatnak vonatok, lesznek zónázó járatok is, amelyek sehol nem állnak meg – sorolta a vezérigazgató.

Vitézy Dávid szerint,
A felújítást követően a 86 kilométer hosszú vasútvonalon a jelenlegi háromszorosára növekedhet az utasszám, ezért az akadálymentesített megállókban gépkocsi- és kerékpártárolókat is kialakítanak.
Az építési engedélyt is tartalmazó terveket – közbeszerzési eljárás eredményeként – a Ring-Speciálterv mérnöki konzorcium készíti el. A projekt előkészítésére több mint négymilliárd forintot költ a kormány európai uniós forrásokból.A TERVEK ALAPJÁN AZ ÉPÍTKEZÉS A 86 KILOMÉTER HOSSZÚ VASÚTVONALON 2023 ELEJÉN INDULHAT.Nyiszter Tamás, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban 2021-et az európai vasút évének választották, hogy népszerűsítsék a kontinens vasúti közlekedésének fejlesztését, hiszen az unió által célul kitűzött klímasemlegességet nem lehet megvalósítani a vasút térnyerése nélkül.

FORRÁS:origo.hu
FOTÓ:bfk.hu

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS