Átadták a regéci vár helyreállított reneszánsz palotaszárnyát

FALVAKVAROSOK.HU

Átadták a regéci vár helyreállított reneszánsz palotaszárnyát

Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője facebook oldalán tette közzé, hogy ”Újabb nagyszabású rekonstrukciója készült el Regéc Várának, ahol II. Rákóczi Ferenc, a Nagyságos Fejedelem gyermekkorának első éveit töltötte és ahol kisgyermekként én magam is sokat játszottam.
A Rákócziak sokat adtak ennek a térségnek, ezért kötelességünknek érezzük, hogy visszaadjunk ebből egy keveset azáltal, hogy erről a várról gondoskodunk, óvjuk, rekonstruáljuk és megőrizzük történelmi jelentőségével együtt az utókornak.”

335 évvel azután, hogy lerombolták a várat a császári katonák (1686), és 300 évvel azután, hogy a Rákóczi-javak osztrák nemesekhez kerültek, minden rombolási cél, nemtörődömség ellenére az egykori dicső vár elpusztított falaiból származó kövekből újjáépítettük a Reneszánsz Palotát is, melynek kiállításai betekintést nyújtanak a vár régi életmódjába. A fejlesztés 600 millió forintból valósult meg, az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programon belül, a „Castle to castle” elnevezésű projekt keretében. Ennek zárásaként szervezték az ünnepélyes átadást és az impozáns épület terepbejárását, amely az esős és szeles időjárás miatt csak később valósulhatott meg.
A 16. SZÁZAD KÖZEPÉTŐL A 17. SZÁZAD VÉGÉIG ERŐDÍTETT FŐÚRI REZIDENCIAKÉNT MŰKÖDŐ REGÉCI VÁR ÚJJÁÉPÜLT KELETI PALOTASZÁRNYA INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSSAL VÁRJA A LÁTOGATÓKAT. 

Az Alaghy és a Rákóczi családok regéci birtoklása jelentette az erősség fénykorát. A hiteles források, egykori várleltárak alapján rekonstruált termeken végighaladva betekintést nyerünk e főnemesi családok és a vár népének 16–17. századi otthonába, életének, mindennapjainak helyszínébe. A főúri környezetet bemutató enteriőrök, a reneszánsz palotaszárny falai között felcsendülő korabeli zenék a letölthető többnyelvű applikációk révén mélyebben megismerhetők. Az élményt illatok – rózsamuskátli és levendula –, valamint megfogható, kipróbálható tárgyak teszik teljessé.
Bemutatást kap a földszinten a déli és az északi sáfárház, a fehér sütőház, és az ecetesház, amelyekben az élelmiszer-feldolgozás és -raktározás történt. MAGYARORSZÁG ELSŐ RENESZÁNSZ BABAHÁZA IS ITT KAPOTT HELYET, EZ II. RÁKÓCZI FERENC FEJDELEM REGÉCI GYERMEKÉVEIT IDÉZI FEL. 
Az emeleten a régi ebédlőpalotában a 17. századi ebédlőterem rekonstruált korhű berendezése látható, a „virágos kék szenelő bolt”-ban, azaz Alaghy János várúr egykori szobájában Vergilius-idézetes kandallópárkányt építettek vissza, illetve egészítettek ki, a leányasszonyok házában a várúrnő lakótere ismerhető meg hímzett textíliákkal, ruhákkal, míves bútorokkal. A kiállításon régészeti töredékek alapján készült késő reneszánsz habán cserépkályhák, fújt üveg serlegek, úrihímzéses textíliák és arannyal hímzett női viseletek is láthatók.
Forrás: https://www.origo.hu/, https://boon.hu/,facebook.com/Dr-Hörcsik-Richárd
fotó:https://www.facebook.com/groups/regecivar, facebook.com/Dr-Hörcsik-Richárd

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN

45 FEJLESZTÉS

regéci_vár_7
regéci_vár_6
regéci_vár_2
regéci_vár_1
regéci_vár_8

Előző
Következő