Felszentelték és átadták Mezőpanit anyaországi támogatásból felépült új református templomát

Nem csak megújult, hanem kétszer akkorára bővült a székely mezőség határának is nevezett Mezőpanit református temploma. Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének, Magyarország pénzügyminiszterének, Varga Mihálynak, továbbá a tervező és kivitelezők, politikai és egyházi elöljárók, illetve a gyülekezet jelenlétében szentelték fel a megújult templomot. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is üzent a mezőpaniti gyülekezetnek.

A mezőpaniti új református templom munkálatai már tavaly befejeződtek, de a templomszentelési ünnepség még váratott magára a világjárvány miatt. A régi templomból csak a toronyrész maradt meg, a többi teljesen újjáépült, hiszen kinőtte a gyülekezet a háromszáz férőhelyes templomot, helyette egy hétszáz férőhelyes istenháza várja a gyülekezet tagjait. A felszentelésre július 18-án, vasárnap került sor Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének ünnepi szolgálatával. HIRDETÉS Az eseményen részt vett Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, minitszerelnök-helyettese, illetve Tóth László Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, számos egyházi és politikai elöljáró, illetve Zolcsák Péter építész, és a Kolozs megyei Szék településről származó kivitelező cég képviselői. Az esemény a templom udvarán vette kezdetét, ahol a mezőpaniti gyerekek éneke fogadta a vendégeket, majd Varga Mihály pénzügyminiszter leleplezte a templom megújulását jelző emléktáblát. Az ünnepi istentisztelet már a templomban tartották, ezt Jakab István esperes nyitotta meg, majd Kató Béla püspök ünnepi szolgálatával szentelték fel a templomot. „Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges” – hangzott el Máté Evangéliumának igéje. „Jézus tudja, hogy hol van az ember lehetőségeinek határa, és biztos, hogy sokkal távolabb van, mint ahogy azt mi sokszor megfogalmazzuk, mert a lustaságunk, gyávaságunk, hitetlenségünk meghúzza határt, és nem merünk továbbmenni” – magyarázta Kató Béla a székely mezőség határán újjáépült templom szószékén.

Kovács Tibor, mezőpaniti református lelkipásztor először Istennek adott hálát az ünnepségen, majd kifejtette, Magyarország kormányától olyat kaptak, amit nem lehet pénzben felbecsülni. Elhitették velünk itt Mezőpanitban, hogy érdemes álmodni, jövőt tervezni, gyermekeket vállalni, hogy jó magyarnak lenni, bárhol is élnénk e világon, és ez százszor többet ér a pénznél. De biztosíthatom, hogy a pénz is jókor és jó helyre jött befektetés volt, mert ez a templom minden vasárnap szinte zsúfolásig megtelik – mondta el a lelkész, mielőtt megmutatta volna az az „aranykönyvet”, amelybe 550 mezőpaniti református család neve van beírva, plusz még száz olyan adakozó neve, akik nem helyiek, de adományaikkal felkarolták az ügyet. Az eseményen Zolcsák Péter, a templom tervezője úgy fogalmazott, a paniti közösség olyan ihletet adott neki, amely különös erővel bír, hiszen pragmatikus és dolgos emberek lakják ezt a vidéket, ezért különös bevetéssel és szeretettel valósította meg a munkáját, amelyet legfontosabb munkájaként tart számon.

Háromezer templom újult meg Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, miniszterelnök-helyettese ünnepi beszédében kifejtette, nemcsak egy kiemelkedő építészeti alkotás valósult meg Mezőpanitban, hanem fontosabb, hogy tovább erősödött egy elkötelezett hívőkből álló, tenni akaró és megtartó közösség. „A Kárpát-medencében épülnek és újulnak meg templomaink, és ez azt üzeni, mi magyarok a keresztény kultúránkat olyan erőforrásnak tartjuk, amely megtartja a nemzetet, alapja a szabadságunknak, és egyben megújulásunk forrása is. A magyar kormány évek óta feladatának érzi, és segíti a külhoni magyarság megerősítését. 2010 óta Magyarország kormányának támogatásával háromezer templom újult meg, és közel 150 épült Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

Az Erdélyi Református Egyházkerületben több mint 300 templomot, parókiát, gyülekezeti házat sikerült felújítani, és öt új templom is épült” – hangsúlyozta a magyar pénzügyminiszter. Hozzátette, ebben az évben 1400 anyaországi és 400 külhoni magyar templom felújítását kezdik meg, illetve folytatják. A mezőpaniti templomszentelés és ünnepi istentisztelet a magyar himnusz közös eléneklésével zárult. Az ezt követő rövid sajtótájékoztatón Varga Mihály elmondta, a beruházás értéke 700 millió forint volt, ebből több mint 300 millió forintot a magyar kormány biztosított.

https://szekelyhon.ro/
fotó:https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo