A felújítás új fázisába lépett a patinás esztergomi Fürdő Szálló

Az Esztergomi városközpont emblematikus ám hosszú évek óta elhanyagolt és funkció nélkül álló épülete külső rekonstrukciója idén tavasszal kezdődött meg. A munkálatok első fázisában a létesítmény teljes alsó szigetelését végezték el a szakemberek, melynek során mélyépítési területen fedték le a szálló pinceszintje és földszinti magasságában az épület teljes kerületét. Ez május végére befejeződött, így megkezdhették a következő szakasz, a homlokzati renoválás műveletét.

Ennek volt egyik része, hogy a régi ablakokat, ajtókat kiemelték a helyükről, illetve a falfelületek mentén végig felállványozták a Fürdő Szállót. Ez a fázis a tervek szerint nyár végéig tart. Azután már egy lényegesen más, szebb külsővel bír majd a régi létesítmény. .
Hernádi Ádám városvezető még január 29-ei Facebook-posztjában arról tájékoztatott, hogy az Esztergomi Szakképzési Centrum képviseletében eljáró dr. Németh Szilárd Péter kancellárral megállapodásban rögzítették: a Bajcsy-Zsilinszky úti épület a jövőben Tanszállóként fog működni, és a felújítás hamarosan elindul. A terv az, hogy a szakképzés 2022 őszén indul meg az egykori Fürdő Szállóban.

Az idén 179 éves épület egykor a Szent István Strandfürdővel egyben a térség fürdő és szállodakultúrájának első központját alkották. A szálló fénykorában Esztergomot úgy is nevezték: Budapest Baden-Badenje. A Szent Tamás hegy lábánál fakadó melegvízű források és az azokból táplálkozó Héviz tó remek környezetet teremtettek a fürdőkultúrának.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

A mostani épületegyüttest, színházteremmel, gőz- és kádfürdővel 1600 vörösfenyőcölöpre építették Zofahl Lőrinc tervei alapján. Ezzel egyidőben alakították ki a részben a szálló alatt húzódó Mala-forrásalagutat. A kivitelező Gramling Ignác helyi építész volt, aki a munkálatokkal 1842-ben végzett. Az új épület sokáig az esztergomi káptalan tulajdonát képezte, és hamar a helyi kulturális élet egyik központja lett. Vendégei között olyan nevekkel találkozunk, mint Liszt Ferenc (1875), Széchenyi István és Kossuth Lajos is, akinek 1979-ben emléktáblát avattak a szálloda falán. A Martsa István által 1948-ban készített dombormű eredetileg a Prímás-sziget csúcsán lévő országzászló talapzatára készült. Az emléktábla megemlékezik arról, hogy Kossuth itt szállt meg 1848. október 18-án toborzókörútja alkalmával. Blaha Lujza itt lépett először színpadra 1856. április 22-én Molnár György társulatával.

Forrás:https://www.kemma.hu/,https://www.facebook.com/hernadiadam2019
Fotó: https://www.facebook.com/hernadiadam2019, wikipedia