Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult nyugati szárnyát

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás, az Arcok és tekintetek – Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok – Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.
„A magyar nemzet értékeinek, épített, természeti, kulturális, szellemi örökségeink kezelése, bemutatása, fejlesztése a hazaszeretet kifejezésének formája. Ennek a hazaszeretetnek a kézzel fogható tanúi vagyunk itt ma mindannyian” – hangzott el a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyának átadó ünnepségén.

„A fertődi Esterházy-kastély felújítása során az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezet el bennünket, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. Ez a cél, amit 2013-ban ezen a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök meghirdetett, egy újabb, jelentős mérföldkőjéhez érkezett a mai napon” – emelte ki az esemény kapcsán köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.
Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta:Jelentős és fontos ünnep ez a mai rendezvény, mert megnyithatjuk ezt a felújított épületszakaszt, ünnep, mert szemet, szívet és lelket gyönyörködtető kiállítások várják a látogatókat benne.””Magyarország a csodák forrása. Az áldozatos, kitartó munka, a tudatos, tervezett, egymásra épülő folyamatok megvalósítása olyan eredményekben fog kiteljesedni, amelyek egyrészt igazolják, hogy jó kezekben vannak ezek a csodák, másrészt tovább növelik a nemzeti örökségeink ismertségét” – mondta az ügyvezető.

Árvai-Józsa Kitty művészettörténész beszédében elmondta:
„Incze Mózes és Boldi kiállításának megnyitóján igazán különleges együttállásnak lehetünk a tanúi. Mindkettejük esetében egy összegző, átfogó tárlatról beszélhetünk, hiszen az elmúlt 25 év terméséből válogattunk, és így sok helyen nagyon szépen kirajzolódik az alkotói fejlődés íve, a művészi gondolkodás iránya.”
A FERTŐDI ESTERHÁZY-KASTÉLY NYUGATI SZÁRNYÁT TURNER LAJOS CÍMZETES KANONOK, A FERTŐDI SZENT ANDRÁS-TEMPLOM PLÉBÁNOSA ÁLDOTTA MEG.Az Esterházy-kastély marionettszínházában Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncerttel köszöntötte a rangos eseményt, ahol meglepetésként Varga Judit hegedűjátékát hallhatták a vendégek.

FEJLESZTÉSEK TÉRKÉPEN
45 FEJLESZTÉS

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai 2016 tavaszán kezdődtek meg AZ I. NAGY ÜTEM ÉPÍTÉSI ELEME A FÖLDSZINTES ÉPÜLETRÉSZ, AZ ÚGYNEVEZETT PATKÓSZÁRNY FELÚJÍTÁSÁT TARTALMAZTA, EZEN BELÜL IS KÉT EGYMÁSRA ÉPÜLŐ KIVITELEZÉS TÖRTÉNT MEG.Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg. További kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg.
Az I. ütem második építési eleme az Esterházy-kastély nyugati szárny tető- és homlokzatjavítási munkáit tartalmazta. A műleírás a fedélszék-megerősítés, a homlokzatfelújítás és a kiállítás bútorainak terveit foglalta magában, valamint a homlokzati megjelenést érintő minden szakági kiegészítést. Így például: a műemlékileg értékes szerkezetek, az eredeti kőszerkezetek, az oktogon feletti kő szoborcsoport, a kutatások által feltárt és műemlékileg értékes szerkezetek, felületek restaurátor általi helyreállítását. Megtörtént a patkószárny feletti oromzatdísz restaurálása, valamint a főpárkányzat teljes újraépítése, profilozása a feltárt eredeti kialakítás alapján. A beruházás bruttó 230 millió forint kormányzati támogatásból valósult meg.
A kivitelezés 2019 második felében zárult. A 2020-as világjárvány miatt a kastélyrész 2021-ben vált látogathatóvá.
Forrás:https://www.origo.hu/kultura/20210718-fertod-kastely-eszterhaza-kiallitas-felujitas.html?fbclid=IwAR0U2uSiSZORW-KD_9y6l07UXQn6jMcU8vCOIVp-P7ISCMtJ0lSmHQ_SlPk
Fotó:https://www.facebook.com/fertod.esterhazykastely
https://www.facebook.com/barcza.attila