2,5 MILLIÁRD FORINTOS EGÉSZSÉGIPARI BERUHÁZÁS ESZTERGOMBAN

A jövő gazdasági teljesítménye sok tekintetben attól függ, mennyire képes és kész egy ország az innovációra, az új megoldások alkalmazására, a gyors fejlődésre. Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) az önellátás mellett többek között a hazai kutatás-fejlesztési szektor megerősödéséhez is hozzájárul – jelentette ki Varga Mihály két esztergomi cég fejlesztésének átadásakor.
A Lasram Engineering Kft. és az Innomed Medical Zrt. összesen 2,5 milliárd forint összértékű egészségipari beruházást valósított meg, amelyet a kormány közel 2 milliárd forinttal támogatott.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy a magyar emberek egészsége, ellátása a nemzetközi piacoktól, globális nagyvállalatok üzleti érdekeitől függjön. Ezért a kormány minden olyan vállalatot támogat, amely gyártása során törekszik a hazai egészségipari ellátást erősebbé és biztonságosabbá tenni. A program amellett, hogy munkahelyeket véd meg országszerte, hozzájárul a hazai kutatás-fejlesztési szektor megerősödéséhez, és erősíti az ország versenyképességét, exportteljesítményét is – szögezte le a tárcavezető. A miniszter ismertette: az egészségipari fejlesztés-sorozatnak kézzelfogható eredménye az, hogy – az elmúlt hónapok intenzív munkája révén – 28 támogatott projekt már elkészült. Mint mondta: a tervek szerint összesen 82 egészségipari fejlesztés valósul meg 86 milliárd forint összértékben, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak. A fejlesztésekkel az ETP összesen 5700 munkahely megvédéséhez járul hozzá.
A Lasram Kft. 900 millió forintos beruházása 700 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg. Olyan lézeres berendezések fejlesztéséhez szükséges gyártósort állítottak üzembe, amellyel speciális műtétek is elvégezhetők. Ennek köszönhetően egy műtét során nincs szükség emberi kontaktusra, így csökken a fertőzés veszély és könnyebbé válik a sebkezelés. 

Az Innomed Zrt. új radiológiai és távgyógyászatban használt berendezések gyártására, valamint az első magyar fejlesztésű defibrillátor készülékek előállítására alkalmas üzemet épített. A beruházás 1,6 milliárd forintos költségégéhez a kormány 1,3 milliárd forinttal járult hozzá.
Forrás:https://kormany.hu/hirek/25-milliard-forintos-egeszsegipari-beruhazas-esztergomban
Fotó:https://www.facebook.com/volnerpal

45 FEJLESZTÉS