Hamarosan benépesül az egyetem ipari parkja

Dr. Pósán László Országgyűlési képviselő, történész, egyetemi tanár facebook oldalán olvasható, hogy jól halad a Debreceni Egyetem Innovációs Központjának építése.
„Hamarosan már a kutatók is birtokba vehetik a komplexumot, melynek tavaly nyáron tették le az alapkövét. A Debreceni Egyetem egyik fontos küldetéseként az egészségipar és a hozzá kapcsolódó tevékenységek vannak nevesítve. Ez azt jelenti, hogy ezt a küldetését régi tradícióival az intézmény a jövőben is nagy erőkkel fogja majd képviselni.
Ez a központ egy olyan jelkép, mely üvegbe, acélba, betonba sűrítve mutatja be az egész Debreceni Egyetemet és azt a kormányzati politikát, mely az elmúlt években ezzel kapcsolatban megszületett.” olvasható a bejegyzésben.

Az innovációs tevékenység támogatása és a vállalkozói szemlélet megalapozása a célja a Debreceni Egyetem új létesítményének. A speciális inkubátorház a Vezér utcai egyetemi ipari parkban épül mintegy négymilliárd forintból.
A Debreceni Egyetemnek mint a régió tudásbázisának kiemelt célja, hogy az intézmény   innovációforrásként elősegítse a kutatási eredmények gyakorlati felhasználását, támogassa az innovációs folyamatok régióbeli kibontakozását, illetve azok eredményes működtetését. Ennek a célkitűzésének az eléréséhez járulhat hozzá a Debreceni Egyetem Innovációs Központja, melynek megvalósítására 3.883.389.206 forintot biztosított az állam. A speciális inkubátorház a Vezér utcai egyetemi ipari parkban a DE Tudományos Technológia és Innovációs Park bevezető telkén épül meg (az IT Services mellett).
Az innovációt és vállalkozói szemléletet megalapozó fejlesztéssel a kormány és az intézmény célja, hogy a Debreceni Egyetem még inkább felzárkózzon a világ vezető felsőoktatási intézményei mellé. A központ az oktatás, kutatás és vállalkozások egy helyen történő megjelenésével befektetéseket vonz a kutatásokhoz, ezáltal elősegítve a gazdasági növekedést.

A több mint ötezer négyzetméteres alapterületű, háromszintes létesítmény inkubációs tevékenységek végzésére alkalmas, oktatási és gyakorlati bázisként szolgáló, dolgozói közszolgáltatást nyújtó, projektmenedzsment és működtetéssel összefüggő, továbbá innovációs folyamatoknak ad majd teret. A központ alsó szintjén lesz a labor és műhelyszint, fölötte a közösségi innovációs „piactér” szint, legfelül pedig az irodák kapnak helyet. Az épület mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek majd, amelyikből az egyikben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet.