Teljesen megújul a visegrádi vár és környezete

FALVAKVAROSOK.HU

Teljesen megújul a visegrádi vár és környezete

A visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, 2035-re teljesen megújul a visegrádi vár és környezete. A már idén megkezdődő munkálatok részeként nemcsak a festői környezetben lévő visegrádi fellegvár és a királyi palota, de az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul. A kulturális és turisztikai fejlesztések mellett pedig a településen élők érdekeit szolgáló beruházások is zajlanak

A felújjítással kapcsolatos információkat sajtótájékoztatón jelentette be Fodor Gergely kormánybiztos, aki a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért is felelős.
„A V4 elnökségét átvevő magyar fél vállalja, hogy a négy nemzet számára is kiemelten fontos visegrádi várat jelentőségéhez és múltjához méltó módon állítja helyre. A „Visegrád 700” programnak köszönhetően 2035-re, a közép-európai együttműködést meghatározó visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, a várat, a várhoz kapcsolódó történelmi épületeket és a környező területeket a hely szelleméhez méltó köntösbe öltöztethetjük” – hangsúlyozta Fodor Gergely kormánybiztos.

A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Eöry Dénes, Visegrád polgármestere is.
A már idén megkezdődő munkálatok részeként nemcsak a festői környezetben lévő visegrádi fellegvár és a királyi palota, de az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul. A kulturális és turisztikai fejlesztések mellett pedig a településen élők érdekeit szolgáló beruházások is zajlanak.
Az épületek állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, a teljes körű rekonstrukció nem halasztható tovább. Jól mutatja ezt, hogy a Salamon-torony gyilokjárója életveszélyessé vált, az alsóvár épületei közül több beázik. A fellegvár területének egy része szintén nem látogatható. Volt, ahol egész boltívek omlottak le.

45 FEJLESZTÉS

A „Visegrád 700” program keretében a Várkapitányság szakemberei helyreállítják és megerősítik a Salamon-tornyot és az alsóvár többi épületét, emellett megvalósul a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója, megújul a visegrádi fellegvár és a királyi palota. A területet akadálymentesítik, valamint összekapcsolják a várrendszer két pontját, biztosítva ezzel a szabad átjárást. A jelenleg már korszerűtlen kiállításokat is átalakítják, úgy, hogy azok igazodjanak a 21. századi látogatói igényekhez.
A Várkapitányság irányításával zajló program nemcsak kulturális és turisztikai célokat szolgál, de a település és a térség hosszútávú fejlődését is segíti.
A munkálatok ütemezetten zajlanak, a rekonstrukció idején a fellegvár és az alsóvár is látogatható lesz.

Forrás : Nemzeti Hauszmann Program https://www.facebook.com/114208316602409/posts/543531703670066
Fotó: https://www.facebook.com/114208316602409/posts/543531703670066