Nemsokára akár két keréken is megkerülhetjük a tokaji Kopasz-hegyet

FALVAKVAROSOK.HU

Nemsokára akár két keréken is megkerülhetjük a tokaji Kopasz-hegyet

Egy éven belül megteheti majd, az új Tokaj-kör kerékpáros útvonalon, melynek most, az idei második negyedévben indul a kivitelezése. A festői környezetben, a borvidék több gyönyörű települését is érintő útvonal kiépülésével, teljesen egyedülálló attrakció fog létrejönni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Térképen mutatjuk, hol fut majd az új út nyomvonala.

Az elmúlt napokban megindul a Tokaj-Kör Kerékpáros Útvonal megvalósításának első üteme,ami várhatóan jövő tavasszal, április 30-án fog elkészülni.
A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közel 2,1 milliárd forintos beruházását a magyar állam és az Európai Unió támogatja, 100 százalékos intenzitással, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A projekthez szükséges terveket az UVATERV Zrt. készítette el, a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.
A tokaji Kopasz-hegy teljesen körbetekerhető lesz
A tervek alapján egy olyan kerékpáros kört fognak kiépíteni, amelyteljesen megkerüli majd a Kopasz-hegyet és végső soron összeköti Tarcal és Tokaj városát.Jelenleg Nyíregyháza és Tokaj között már kiépült egy bicikliút, ezzel természetesen összeköttetésben lesz az új kör is, így a túrázók akár a nyírségi megyeszékhelyről indulva is meglátogathatják Tokajt biciklivel, vagy fordítva eltekerhetnek a borvidékről az alföldi városba, anélkül, hogy le kéne szállniuk a kerékpárról, tehát egy egészen komplex hálózat áll majd a rendelkezésére a két keréken kirándulni vágyóknak.

Tokaj belterületén és a városhatártól a Fegyveresdűlőig már jelenleg is fut egy bicikliút, ebből a városi szakasz most kapacitásbővítésen fog átesni.Tarcal és Bodrogkeresztúr között pedig teljesen új nyomvonalat építenek ki, illetve fejlesztik a Tarcalhoz tartozó bel és külterületi kerékpárutat.Új biciklitámaszokat is elhelyeznek a beruházás folyamán, illetve Rakamazon és Bodrogkeresztúron egyedi pihenőhelyeket is kiépítenek majd.
A teljes Tokaj-kör mintegy 19 kilométert fog kitenni, ahhoz pedig, hogy ez létrejöhessen, most az első ütemben összesen 6,7 kilométernyi új szakasszal bővül a már meglévő hálózat.
A fejlesztés a következő projektelemekből áll össze:
– 2,81 km 3×1 sávos új kerékpárút
– 3,63 km kerékpározásra kijelölt út
– 100 m alagút felújítása
– 150 m új járda építése
– 250 m hosszú meglévő gyalog kerékpárút helyreállítása
– 2 db kerékpáros pihenőhely létesítése
– 420 m hosszú közút szakasz táblázása


A kerékpáros kör egy része TOP forrásból fog megvalósulni
A Kopasz-hegyet teljesen megkerülő kerékpáros kör egy, a Csurgóvölgy melletti szakaszát, a jelenlegi programtól függetlenül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül fogják majd fejleszteni.
A Tisza-tó esetében bevált a biciklis infrastruktúra fejlesztése
Egy ilyen beruházás egyébként nagyon jót tud tenni egy turisztikai attrakció látogatottságának, hiszen napjainkban rendkívül népszerű az aktív, biciklis turizmus. A kerékpáros túrázók pedig szívesen választanak olyan úti célt, ahol modern, jól kiépített biciklis infrastruktúra áll a rendelkezésükre.

forrás:NIF.hu, tokaj.hu/hirek/epulhet-kerekparut-hegy-korul, novekedes.hu