Hatalmas üvegipari beruházást jelentett be Magyarországon egy török cég

Összesen 225 millió eurós üvegipari beruházást jelentett be a török Sisecam vállalat Magyarországon – jelentette a Reuters hétfőn délelőtt. A témáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tartott délután egy sajtótájékoztatót Budapesten, amelyen elhangzott, hogy egy 73 milliárdos beruházásról van szó, amelynek keretében Kaposváron épül majd fel a Sisecam csoport első európai üvegcsomagolóanyag-üzeme és ez az eddigi legnagyobb, török vállalat által végrehajtott beruházás Magyarországon, amelyhez a kormány 12,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, és amelynek nyomán 330 új munkahely jön létre.

A Reuters által közölt céges bejelentés szerint a török anyavállalat úgy döntött, hogy Európában elsőként Magyarországon hozza létre üvegcsomagolanyag-üzemét, a beruházás két kemence felépítését foglalja majd magába és éves szinten 330 ezer tonnás kapacitást céloznak meg. A cél az, hogy az első kemence már 2023-ban termelni tudjon, a teljes kapacitást pedig 2025-re érnék el.

A Sisecam Törökország egyik legnagyobb múltú ipari cégcsoportja, amely mára globális szereplővé vált, 150 országba exportálja termékeit, a világban a második legnagyobb üvegáru-gyártó vállalat, 14 országban 43 gyárral rendelkezik.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter a tájékoztatón elmondta:

A 330 EZER TONNÁS KAPACITÁS JELENTŐSEN KIHAT MAJD A MAGYAR ÜVEGIPAR, A MAGYAR ÜVEGGYÁRTÁS FEJLŐDÉSÉRE.

A tárcavezető szerint a Sisecam beruházása is azt bizonyítja, hogy helyes volt a keleti nyitás politikája, amelyben fontos szerepet tölt be a Törökországgal, mint a világ egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával rendelkező országgal a stabil és folyamatosan javuló kapcsolat építése. Arra is rámutatott, hogy idén az első negyedévben 27 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Törökország és Magyarország között.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt kezdték el a város újraiparosítási programját, amelyben a gépipar és az élelmiszeripar területén számítanak jelentős előrelépésre. A versenyképesség növelése és a magasabb hozzáadott értékű iparágak megerősítése és Kaposvárra hozatala érdekében két ipari parkot is létrehoznak: az egyiket egy 170 hektáros területen alakítják ki, valamint bővítik a keleti ipari parkot, a Sisecam ott kap majd helyet.

A Sisecam oldalán az szerepel, hogy a cégcsoport piacvezető a körbefröccsöntött üvegek szegmensében és az a célja, hogy a világ egyik vezető autóipari üveg beszállítója legyen. A Şişecam a Magyarországon, Németországban és Szlovákiában működő gyártóüzemeiben mintegy 1050 munkavállalót foglalkoztat. A magyarországi aszódi üzemet 1993-ban hozták létre egy 9500 m2-es területen, és Sisecam Automotive Hungary Kft. 9500 m2 -es területen üzemel, üveg körbefröccsöntéssel foglalkozik és évi 5 millió darab üvegtábla gyártási kapacitással rendelkezik.

Forrás:https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210607/hatalmas-uvegipari-beruhazast-jelentett-be-magyarorszagon-egy-torok-ceg-486794