Ötcsillagos szállodává alakul a régi Mahart-ház épülettömbje

Ötcsillagos szállodaként születik újjá Budapest értékes műemléki tömbje: ilyen lesz a Hotel Dorothea.
Olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni&Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében születik újjá a pesti belváros három értékes műemléképülete: a tömbrehabilitáció keretében a három épületből álló egységben nemzetközi standardnak megfelelő szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, valamint tetőterasz és sky étterem kap majd helyet

A fejlesztés során a budapesti belváros három műemléképülete egységes építészeti és belsőépítészeti gondossággal születik újjá. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az úgynevezett Mahart-ház (az egykori Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság székháza), a Vörösmarty tér felől a Futura-ház (más néven Münnich-ház), a Wekerle utca felől pedig az egykori Bank székház (Weber-ház, az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár székháza).

A műemléki védettség alatt álló épületek homlokzatai teljes egészében megmenekülnek, az épületbelsőkben a védelem alatt álló tereket és építészeti elemeket értékmegőrző szemlélettel integrálja a tervezőcsapat. Különleges értéket képviselnek például a Weber-ház gazdag belső díszítéssel és egyedülálló oszlopcsarnok-térképzéssel rendelkező földszinti bejárati terei, a belső domborművek vagy a Mahart-ház előcsarnoka és díszlépcsője, ahol a hajózási társaság motívumai is megjelennek.

Szálloda és apartmanok

A fejlesztés keretében megvalósul egy kétszáz szobás, elegáns hotel, illetve a dunai panorámájú oldalon exkluzív lakások kialakítása történik. A rekonstrukció célja egy mértéktartó, modern elvárásoknak maximálisan megfelelő, visszafogott eleganciát képviselő épületegyüttes, amely képviseli az épület történetének korszakokon átívelő hangulatát és egyedi élményt nyújt.

Historizáló, szecessziós és modernista stílus

A megújuló épülettömb egyedi építészeti örökséget formál most egységgé: az épületek korszakuk magas szintű reprezentációi. A Dorottya utcai egykori bankszékház historizáló stílusban, az egykori Mahart-székház szecessziós jegyekkel, a Futura-ház modernista stílusban épült. A mostani átalakítás történelmi előképpel is bír: a Futura-ház helyén korábban Hofrichter József építész tervei alapján készült háromemeletes Magyar Királyhoz szálloda állt, melynek érdekessége, hogy belső udvarában 1866-ban Strohoffer István tervei szerint kerti lugas épült, majd azt Feszl Frigyes később üvegszalonná alakíttatta át.

A belvárosi műemlékrekonstrukció munkafolyamatában többszáz szakember tudása találkozik: a generáltervező TSPC Kft., a kivitelező Market Építő Zrt. és a lebonyolításért felelős ECO-TEC Kft. mellett a milánói Lissoni Associati dolgoznak együtt Budapest új, elegáns szállodaberuházásán.

Forrás:https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/otcsillagos-szallodava-alakul-a-regi-mahart-haz-epulettombje-1175022