Felújításra kerülhet az Ács szívében található ikonikus épület, a Bagolyvár

2010-ben egy, az önkormányzat korábbi sikeres pályázatának köszönhetően több, mint 21 millió forint támogatásból teljeskörű felújításon esett át a Gyár utca egyik ikonikus építménye, a Bagolyvár. A munkálatok során viszont az épület vízszigetelése nem járt sikerrel, ezért az ingatlan földszinti falai feláztak, ebből adódóan azok most ismét felújításra szorulnak. A Bagolyvár már hosszú évek óta áll a helyi lakosok rendelkezésére. – Közölte lapunkkal Dr. Szentirmai István polgármester.

Az épület nagyterme eddig a Cukorgyár Emlékkiállításnak adott otthont, azonban a terem a vízszigetelés hibái miatt felázott. Az önkormányzat a falak átvágását néhány évvel ezelőtt már elvégeztette, így a további vízszivárgástól a falakban már nem kell tartani. A tárlat megóvása érdekében az emlékkiállítást áthelyezték az épület emeletére, ahol többek között a Hartmann Hungary Tojáscsomagoló Gyár és a Kossuth Lajos Asztaltársaság kiállításait is meg lehet tekinteni. Most, hogy a földszinti rész szabaddá vált, kezdetét veszik a faljavítási munkálatok.

A korábbi beruházás során az épület földszinti padlózata sem kapta meg a szükséges víz és hőszigetelést, a tervek szerint ezt pótolni fogja az önkormányzat, megelőzve ezzel a jövőbeli felázást. A munkálatok elvégzése az előzetes számítások alapján hozzávetőleg 20 millió forintba kerülne. A forrás megteremtésére az önkormányzat már keresi a pályázati lehetőségeket.

 

A Bagolyvár épületének felújítását követően az önkormányzat tervei között szerepel a jelenleg a művelődési házban található helytörténeti kiállítás átköltöztetése. A megújított épület így a jövőben otthont tud adni bemutatók és előadások számára egyaránt.