Steakimádó körökben is jegyezni fogják a Nádudvaron épülő prémium kategóriás marha és bárányhúst feldolgozó üzemet

2005 óta foglalkozik állattenyésztéssel, 2013 óta pedig húsfeldolgozással a püspökladányi székhelyű családi vállalkozás, az Eco-Meat Kft. Hamarosan a legkorszerűbb technikával állítják elő a prémium kategóriás marha és bárányhúst több, mint 167 millió forintos állami és Európai Uniós támogatással.

 A tervek szerint a június végére befejeződő beruházás keretében – a Fő utca püspökladányi végén – húsfeldolgozó- és gyártóüzem létesül, melyet a tulajdonosok szemléltettek Bodó Sándor országgyűlési képviselőnek, illetve Maczik Erikának, Nádudvar város polgármesterének. Az új feldolgozóval jelenlegi üzemkapacitásuk ötszörösét tudja elérni a vállalkozás. 

A cég és az épülő csaknem 550 m2-es húsüzem ügyvezetője ifj. Dembrovszki Sándor elmondta, hogy bár a járványhelyzet miatt ők is szenvedtek el forgalomcsökkenést, hiszen zömmel a vendéglátóknak szállították be a prémium minőségű termékeiket, ám biztatóak a kilátások: tavalyi forgalmuk 80%-át már újra elérték, s további növekedést várnak.

Akadtak fennakadások a beruházás tekintetében is, de ütemterv szerint jól haladnak. A családfő számára óriási öröm, hogy gyermekei továbbviszik az általa elkezdett munkát.

Az üzem indulásakor mintegy 20 fő helyi és környékbeli munkavállalónak ad majd munkát. Az új üzemben előhűtött, fagyasztott, vagy akár szárazon érlelt marhahús is készül majd.

Amikor az ősi a drága: száraz érlelés (dry-aging)

Egy ősi, tradicionális húsérlelési metódusról van szó, amit azonban manapság jóval nagyobb körültekintéssel végeznek, mint hajdanán. A száraz érlelésnél a húst leggyakrabban felfüggesztve, csomagolás nélkül, hidegben, 1-3 Celsius fokon, rendkívül magas, 75-85 százalékos páratartalom mellett érlelik.

Vannak éttermek, amelyek az érlelés alatt álló steakjeiket üvegajtós hűtőszekrényben közszemlére is tesziki. Az átlagos érlelési idő kb. 21-28 nap, de ennél jóval hosszabb érlelési időkkel is szoktak dolgozni. Az eljárás során a hús vizet veszít, ezért hívják száraz érlelésnek, ennek köszönhetően az íze sokkal intenzívebbé válik.

fotó: Lévai Péter