Nyár végén kezdődik az Ötholdas Pagony átépítése Debrecenben

Szabó Magda regénye nyomán a Sziget-kék nevet kapja Debrecen legnagyobb játszótere.

Szabó Magda regénye nyomán a Sziget-kék nevet kapja Debrecen legnagyobb játszótere.
Nyáron még használható az Ötholdas Pagony, nyár végén, ősszel azonban lezárják, és egy nagy horderejű fejlesztés indult meg a város legnagyobb játszóterén – olvasható a Hajdú-Bihar megyei hírportál, a Haon.hu oldal cikkében.

A munkálatok részleteiről hétfő délelőtt számolt be Papp László polgármester a helyszínen, mint mondta, jövő év tavaszán, nyarán a gyerekek már használni tudják az új gyerekbirodalmat. – Eddig Ötholdas Pagony néven volt ismert a város központi játszótere, a fejlesztést követően Sziget-kék néven válik ismertté. Szabó Magda ifjúsági regénye ihlette azt a fejlesztési koncepciót, amelyet megvalósítunk – mondta a polgármester, aki hangsúlyozta, a városban egy komoly játszótérhálózat jön létre, hiszen a Zöld Város Program keretében Debrecen minden pontján újulnak meg játszóterek. Papp László kiemelte, a fejlesztési program nagyon fontos missziója, hogy ne csak időszakos jelleggel lehessen használni a játszóteret, hanem négy évszakos játéktér jöjjön létre.

Két fontos fejlesztési elemre is kitért, egyrészt duplájára nő a játszótér területe, másrészt egy épületet is kialakítanak. – Lesz egy központi épület egy ötemeletes kilátótoronnyal, játékházzal, foglalkoztatóval, kávézóval. Európai uniós forrásból valósul meg a program, amelynek kötelező tartalmi eleme volt az, hogy gazdasági vonatkozása is legyen a programnak, ezért került bele kávézó – tudatta. A tervek szerint lehetőség lesz a parkban születésnapokat, névnapokat, programokat tartani, a Vojtina Bábszínházzal is törekednek együttműködésre annak érdekében, hogy a gyerekfoglalkoztatásban működjenek majd közre.

„A park területe duplájára nő, a mellettünk lévő, korábban építési területként nyilvántartott kiserdőt az új szabályozási terv februárban átminősítette parkká. Ezt a parkot hozzá fogjuk keríteni ehhez a területhez, a Sziget-kék játszótér része lesz, erdei ösvényt alakítunk ki” – mutatott rá. Komolyabb építési tevékenységet ott nem végeznek, fákat nem vágnak ki, az aljnövényzetet fogják alakítani, hogy alkalmas legyen a kalandozásra. Papp László kiemelte, a térkővel burkolt felület nagysága nem változik, ahol új eszközöket telepítenek, ott ütéscsillapító burkolatot raknak le. A központi épület mellett lesz egy miniváros minisztériummal, rendőrséggel, üzemanyag-töltőállomással, orvosi rendelővel.


Széles Diána alpolgármester kiemelte, nagyon fontos volt, hogy az árnyas fák megmaradjanak. Mint mondta,

az volt a cél, hogy olyan parkot hozzanak létre, ahová a 10 év fölötti gyerekek is kijönnek a kisebb testvéreikkel játszani.

– A mai világban azt látjuk, hogy az alsós korosztályt elbűvölte az okostelefonok világa, szeretnénk megadni azt a lehetőséget a szülőknek, hogy élményt tudjanak adni a gyerekeknek – mondta az alpolgármester. Kitért arra is, a legfontosabb az, hogy látogatóközpontú lesz a pagony; baba-mama szobát, családbarát mosdót alakítanak ki, külön foglalkoztatót a gyerekeknek. Hangsúlyozta, minden játszóelem akadálymentesített lesz, a bejáratok számát is megnövelik. Összesen 58 játszóelem lesz a Sziget-kékben, így duplájára nő a játékok száma, helyet kap továbbá gyógyítókert, sőt zenélni is lehet majd itt.
forrás:haon.hu, magyarnemzet.hu