A térfigyelő kamerarendszer kiépítésével a közbiztonság javulására, és az illegális szemétlerakás megszűnésére is számít Tetétlen önkormányzata.

Használhatatlan háztartási gépek, építési törmelékek, darabokra tört üvegszilánkok. Az illegális módon lerakott hulladék szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket is rejt magában. Újra-és újra felmerülő problémaként jelentkezik sajnos Tetétlen több pontján is ezeknek a hulladéklerakóknak megjelenése. A településvezetés többször is megpróbálta ezeket felszámolni de sajnos ezek a sikerek csak időszakosak voltak. Borbélybé Fülöp Hajnalka polgármester-asszonnyal jártuk be az érintett területeket többek között temető mögötti nádas részt, ahová ismeretlen személyek hordják újfent a szemetüket.

Számomra továbbra is érthetetlen hogy amikor minden háztartásban szelektív hulladékgyűjtő edényzet is van, és kötelező a rendszeres lakossági hulladékszállítás, sőt építési törmeléklehetőség szintén térítésmentesen lerakható akkor miért éreznek arra késztetést néhányan, hogy a saját és a település környezetét szennyezze. Nagyon sokféle eszközzel évek óta próbált ez ellen küzdeni az önkormányzat. Vagy úgy hogy start foglalkoztatási program keretében beterveztük a hulladék ártalmatlanítását és elszállítását, vagy úgy hogy csak önképes program keretében összefogtunk összegyűjtöttük és elszállítottuk. Tavaly mikor ez teljesen le lett takarítva és el lett innen szállítva a törmelék akkor azt gondoltuk, hogy egy védőárok kialakításával amelyet körbehúztunk ezen a területen megakadályozzuk azt, hogy utánfutóval mindenféle veszélyes hulladékot , szemetet erre a területre leborítsanak. Szomorúan kellett tapasztalnunk hogy ez megint csak egy plusz költséget jelentett számunkra megoldást kevésbé, hiszen most már más megoldást alkalmazva a zsákokat bedobálták a tó és a nád közepébe. A környéken élők joggal pedig érezték úgy hogy ez már tarthatatlan állapot és jelezték ezt a problémát irányunkba. „

Tavaly szeptember végén a kormány programot hirdetett az illegális hulladéklerakók felszámolására „Tisztítsuk meg az Országot!” címmel. A lehetőséget megragadva a tetétleni önkormányzat is pályázott és nyert is. A település több pontján is kamerák lesznek elhelyezve hogy megpróbálják visszaszorítani az illegális szemetelőket.

 „Találkoztunk ezzel a pályázati lehetőséggel ami a Tisztítsuk meg az Országot címmel első ütemében meghirdetésre került, és akkor a képviselő testület támogatása mellett benyújtásra került. Ez a pályázat amelynek segítségével a település hat pontján terveztük azt hogy korszerű térfigyelő kamerarendszert építünk ki, amely rögzíti is és egy bizonyos ideig teljesen szabályos kereteket között rendőrségi együttműködés és felügyelet mellett, az adatvédelemre figyelemmel tárolja ezeket az adatokat. Azt gondoljuk, ez a felügyeleti forma közbiztonsági és köztisztasági szempontból is szerepe sokat fog jelenteni a település életében.
Közel 14 millió forintos támogatást kaptunk erre a célra és ez év május 31-ig kell megvalósítunk ezt beruházást, és elszámolni a támogatással. Jelen pillanata az árajánlatok beérkezésére várunk, ezt követően az ajánlatok kiértékelése után már indulhatnak is a munkálatok.”

Az illegális hulladék-elhelyezés szabálysértés, súlyosabb esetben bűncselekmény. Pénzbírsággal és akár szabadságvesztéssel is büntethető az a személy aki elköveti. Remélhetőleg a kamerarendszer, mely a település több pontján is felszerelésre kerül elrettenti majd a szemetelőket és véglegesen felszámolásra kerülhetnek ezek a szemétlerakók.