Homoktövis-feldolgozó üzemet építenek Tetétlenen

A Gazdaságélénkítő program részeként 100 százalékos támogatásból, 200 millió Forint összegből Homoktövis feldolgozó üzem épül hamarosan Tetétlenen. A beruházás során a Zöldfasor utca 11 szám alatti önkormányzati ingatlanon 400 négyzetméteres gyártócsarnok és egy bemutatóterem kerül kialakításra, ahol bárki megkóstolhatja, vagy akár meg is vásárolhatja majd a különféle homoktövisből készült termékeket. Borbélyné Fülöp Hajnalka polgármester asszonytól megtudtuk az előkészítési szakaszban van az üzem.

Valóban túl vagyunk azon a jelentős szakaszon ami az építési engedély meglétét eredményezte. Most a közbeszerzési eljárás van folyamatban illetve még nem indítottuk el mert szeretnénk tényleg körültekintéssel lenni mindenre és úgy elindítani hogy már eredményes legyen az első kör. A cél hogy idén el tudjon indulni a homoktövis feldolgozó üzem és a bemutató terem és megkezdhesse a működését és helyben 6 embernek adjon munkalehetőséget.”

Az üzem kialakítása során külön figyelmet fordítanak majd a környezetvédelemre, ezért a csarnokban részben megújuló energiával működő gépeket telepítenek. Eddig a feldolgozást, és az alapanyag előállítását egy dunántúli üzemben végeztették el, de ha a feldolgozó üzem elkészül most már itt helyben Tetétlenen készülhetnek el a különböző homoktövis termékek tudtuk meg.

Maga a gyümölcs az beérkezik a bevételi oldalon az alapanyag az bemegy az üzembe és a végén a rendeléseknek megfelelő késztermék csomagolva érkezik ki, egy teljesen korszerű termékpályás gyártógépsort telepítünk, ez is részét képezi a projektnek és 22 tonna évi kapacitással indulunk kezdetben.Azonban én úgy gondolom hogy nagyon hamar változtatnunk kell ezen, mivel a járványügyi helyzet üzleti szempontból nekünk felemelkedést hozott. Egyre többen ismerték föl és tapasztalták meg ezeknek a termékeknek a jótékony hatását.”

A homoktövis Ázsiából származó növény. Rengeteg vitamint és béta-karotint tartalmaz. A savanykás gyümölcsökben a citrom C-vitamin-tartalmánál tízszer nagyobb dózisú aszkorbinsav van, és több más igen fontos vitamint is tartalmaz. Kozmetikumok alapanyagaként is szívesen használják, mivel magas az E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalma is. A homok aranyának is nevezik, számos betegségre jótékony a hatása, és kiváló immunerősítő is.