Pályázott az önkormányzat, korszerűsödhet a Bóbita Óvoda

Két telephelyen, 250 kisgyermek gondozása, nevelése, iskolára való felkészítése zajlik az ácsi Bóbita Óvoda falain belül. A járványhelyzet miatt most többnyire üresek a folyósok és a csoportszobák is. Azonban nem csak ez a rendkívüli helyzet az egyetlen probléma, amivel meg kell küzdenie az itt dolgozóknak. A nevelési oktatási intézmény városközpontban található régebbi épülete felett sajnos már eljárt az idő. A több mint 30 éve kialakított óvodai épület több szempontból is felújításra szorul. Főleg a nyílászárók cseréje lenne már időszerű, de gondok vannak a fűtéssel és a főfolyosó aljzatával is.

Ács város vezetése pályázatot nyújtott be, melynek célja az épület energetikai korszerűsítése. – Tudtuk meg Dr. Szentirmai István polgármestertől, aki hangsúlyozta, – sajnos nagyon régi kazánok működnek az intézményben. Az idő múlása igencsak nyomot hagyott rajtuk, így az egyiket le is kellett cserélni. Nagyon sok probléma van a fűtéssel és azzal a csőrendszerrel is, ami a fűtőtestekhez szállítja a vizet, ugyanis az épület több pontján is szivárog a falakból a víz. Az ablakok egy része elrohadt, illetve az egyik bejárati ajtó is rendkívül rossz állapotban van, tehát az intézmény régebbi épületében a nyílászárókat mindenképpen cserélni kellene. A később épült új részen még jó állapotban vannak az ajtók és ablakok. Ha sikeresen pályázunk később sajnos elengedhetetlenül hozzá kell nyúlnunk majd a villanyrendszerhez is, hiszen ezek a vezetékek közvetlenül egymás alatt, mellett futnak azzal a csőrendszerrel, ami a fűtésért felelős. Sőt, ha végigmegyünk az intézmény főfolyosóján, akkor jól látható, hogy az is felújításra szorul, hiszen több helyen is felvált a járólap. Ezeket a problémákat szeretnénk orvosolni, ha sikeresek leszünk a pályázaton. – Emelte ki polgármester úr.

Héreginé Major Ilona több mint 30 éve dolgozik az ácsi Bóbita Óvodában, jelenleg ő az intézmény vezetője. Elmondta, hogy a rendszerváltás idején ez egy nagyon rendezett, modern óvodának számított és a mai napig nagyon szeretik az itt dolgozók az intézményt, az épület elosztását, kialakítását. Azonban az elmúlt időszakban sok gond akadt a fűtésrendszerrel. Minden reggel ellenőrizni kellett a kazánokat, az épület hátsó szárnyában továbbra is kevés a radiátor, az első szárnyban pedig épp ellenkezőleg, túl sok és nem lehet szabályozni a hőmérsékletet a csoportokban, a gyerekeknek pedig elengedhetetlen az ideális hőfok biztosítása. Az óvoda vezetője hozzátette, az egyik helyiségben 5 ablakból kettőt már nem lehet használni, mivel eljárt felettük az idő, a kilincset is eltávolították a nyílászárókból. Sajnos a többi csoportban is hasonló a helyzet. A sok negatívum mellett azonban szerencsére pozitív dolgokról is be tudott számolni az óvodavezető. Legjobb példa erre, hogy az önkormányzat segítségével a gyerekmosdók már megújulhattak. – Harmadik éve vagyok óvodavezető, de ez idő alatt nagyon sok segítséget kaptunk az önkormányzattól, 3 mosdóhelyiséget sikerült felújítanunk, amit az önkormányzat finanszírozott. Önerőből is számos segítséget, támogatást kaptunk ez a pályázat pedig nagy előrelépés lenne az intézmény életében. – Tájékoztatta lapunkat Héreginé Major Ilona.

A tervek, célok megvannak, és ha sikeresen bírálják el az önkormányzat pályázatát, ezek a fejlesztések meg is valósulhatnak. A benyújtott pályázatok elbírálása várhatóan ez év júniusáig tart majd.

A beruházás részleteiről videó: