Befejeződött II. Rákóczi Ferenc szülőházának, a borsi Rákóczi-várkastélynak a felújítása

A nagyrészt magyar kormányzati támogatással megvalósult beruházás eredményeként régi fényében ragyog a reneszánsz építészet gyöngyszemének számító épületegyüttes Borsiban – adja hírül a felvidek.ma portál. Mint írják, a Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc szülőháza a kulturális turizmus újabb központja lehet Kelet-Szlovákiában.
A várkastély teljes körű felújításán 2018 óta dolgoznak. A beruházás építészeti része nagyrészt elkészült, a magyar reneszánsz építészet ritka és különösen értékes darabja újjászületve várja a látogatókat – mondta 
Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója.

Az épületben tavasszal már elindul egyfajta „próbaüzem”: kialakítják a szálloda és az étterem működését, a szállásfoglalást, a jegyvásárlást kiszolgáló informatikai rendszert, valamint szolgáltató oldallá alakítják a felújítás híreiről beszámoló honlapot – írják.
„Nagyon fontos, hogy az új komplexum működése ugyanolyan magas színvonalú legyen, mint maga a felújítás és a majdani kiállítás” – mondja Diószegi László, továbbá azt is kiemelte, hogy már felvették a kapcsolatot a sátoraljaújhelyi önkormányzattal a turizmusfejlesztési együttműködés kérdéseiben, és tárgyalnak a sárospataki Rákóczi Múzeummal, valamint a bodrogszerdahelyi Vécsey Borházzal is.

A lap arról is beszámol, hogy hamarosan befejeződik a várkastély közvetlen környékének kialakítása is, épül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által megtervezett interaktív Rákóczi-kiállítás, továbbá megvalósítás alatt áll a szabadulószoba és a VR (virtuális valóság)-szoba is.

A kastélyban a továbbiakban egy körpanorámás vetítés is helyet kap, amely a környék Rákóczi-vonatkozású látnivalóit és a Zempléni-hegység téli tájait mutatja majd be. Ezenkívül terveznek egy különleges, Rákóczi-tematikájú játszóteret is a kastély mellett. A későbbi tervekben pedig a borsi Bodrog-part közelében kajak-kenu- és kerékpár-táborozóhely kialakítása is szerepel.