Egy fantasztikus animációnak köszönhetően már láthatjuk milyen lesz a megújult vasútállomás előtti tér Debrecenben

Papp László Debrecen polgármesterének facebook oldalán látható animáción könnyen végigkövethető, hogy fog kinézni a felújított Petőfi tér. A bejegyzésben Debrecen polgármestere kiemelte: ˝Elkezdődik a Petőfi tér felújításának folyamata Debrecenben! Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában a közbeszerzési eljárásról szóló kiírás.
A beruházásnak köszönhetően életre kelthetjük azt a közösségi teret amit megálmodtunk Debrecen lakosainak, helyreállított zöld területekkel, és játszótérrel. A Petőfi tér felvirágoztatása egy rég várt fejlesztés, melynek köszönhetően egy biztonságos családbarát környezetet teremthetünk Debrecen kapujában!”

A tér megújításáról a debrecen.hu februárban közölt részleteket. Hamarosan elindul a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés, nyáron elkezdődhet a munka, ami várhatóan tíz hónapig tart majd, A következő években a Főpályaudvar megépítésével jelentősen átalakul majd a Petőfi tér környéke, de a Zöld Város Programban ettől függetlenül már most megújul ez a terület.

A mai Petőfi tér 1862-ben Népkert néven a város első bekerített közparkja volt. Olyan emblematikus debreceni épületek álltak itt, mint a Törvényszék, a zsinagóga, illetve a Royal Szálló, aminek vendége volt Ady Endre is. A második világháború bombatámadásaiban ezek az épületek elpusztultak, illetve a zsinagóga leégett, majd a szocializmus időszakában alakult ki a tér jelenlegi arculata. A beruházás részeként egy várostörténeti tanösvényt is kialakítanak. Két információs tábla és hat, nappal és éjszaka is látható, különleges fal állít emléket a tér világháború előtti látványának.