Kilenc évvel a tűzvész után végre belátható közelségbe került a krasznahorkai vár átfogó helyreállítására

FALVAKVAROSOK.HU

Kilenc évvel a tűzvész után végre belátható közelségbe került a krasznahorkai vár átfogó helyreállítására

Ősszel, jobb esetben augusztus végég írják ki a közbeszerzést a krasznahorkai vár rekonstrukciójára. „Az alsó és a középső vár felújításának projektdokumentációja elkészült, az illetékes hatóságok észrevételeit is beleértve – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) igazgatója.

„Az első és a második szakasz egyszerre zajlik, a munka 2023-ban fejeződik be” – mondta Panis, és hozzátette, továbbra is érvényes, hogy 2023 októberében nyitnák meg a vár alsó és középső részét. Az igazgató azt is elmondta, a munkát lassítja, hogy nehézkes a kommunikáció Krasznahorkaváralja önkormányzatával, és a partner sokszor a határidőket sem tartja. „Reméljük azonban, hogy megtaláljuk a módot a projekt befejezésére” – mondta Panis. A kulturális minisztérium költségvetésében 5,3 millió eurót különítettek el a vár felújítására. „A 2021-re vonatkozó ütemterv szerint ez az összeg elég lesz a költségek fedezésére” – közölte Panis.

A krasznahorkai vár helyreállítására 35 millió eurót hagyott jóvá 2019-ben Peter Pellegrini kormánya. Az a cél, hogy olyan állapotban állítsák helyre az műemléket, amilyen a 19. és 20. század fordulóján volt, vagyis eltüntessék azoknak a szakszerűtlen beavatkozásoknak a nyomait, amelyeket az előző, részleges rekonstrukciók során hajtottak végre a váron.
A krasznahorkai vármúzeum a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum része. A vár 2012. március 10-én gyulladt ki, amikor két kiskorú fiú cigarettát próbált meggyújtani, és az eldobott gyufa miatt kigyulladt a kiszáradt fű. A tűz átterjedt a várdombról a vár épületére.


Krasznahorka várát a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1400-as években Hunyadi Mátyás serege is megfordult itt. 1575-től Andrássy-birtok lett. 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.
Thököly serege 1678-ban  foglalta el, 1685-ben őrsége egyéves ostromzár után adta fel. A Rákóczi-szabadságharc idején urai, az Andrássy fivérek közül öten (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz, s csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár mellett.
Az Andrássy család 1812-ig lakta. 1817-ben a felső várba villám csapott, és legrégibb részei leégtek, de a többi a 2012-es tűzvészig teljes épségben állt.
Forrás:https://parameter.sk/https://kultura.hu/