Szegregált élethelyzetek felszámolása Nagyrábén

Az egykori Pékség épületén dolgoznak a kivitelező cég munkatársai tavaly december óta, hamarosan egy új közösségi térrel, egy ún. Csillagházzal bővül településünk szolgáltatásainak köre. De nem csak ez az épület alakul át, hanem két másik is, melyekből úgynevezett Csillagpontokat alakítanak ki. 

A csillagpont egy olyan közösségi tér, ahol a programba bevont szakemberek találkozhatnak a célcsoporthoz tartozókkal és eset-tanácsadást végezhetnek. Emellett kialakításra kerül 4 darab szociális bérlakás, melyek már meglévő épületek korszerűsítésével jönnek létre, valamint 3 darab új szociális bérlakás is épül településszerte a szegregált életkörülmények felszámolása érdekében. Valamennyi érintett épületben új bútorzat és új háztartási gépek lesznek beépítve. A beruházás több, mint 193 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

Az épületfelújítás érinti a Damjanich u. 2 szám alatt található egykori pékség épületét, melyből csillagház kerül kialakításra, a Kossuth u. 3. szám alatti papírfonó melletti, és a papírfonóval szemközti szolgálati lakást, továbbá a Kossuth u. 10. alatti 3 ingatlant is, melynek egyikéből csillagpont, a másik kettőből pedig bérlakás kerül kialakításra. A Pusztaér u. 20. szám alatt az épületfelújítás során egy másik csillagpont jön létre. A pályázat által új szociális bérlakások is épülnek, számszerint 3, a Kistorony u. 1, a Kistorony u 17, valamint a Dózsa György u .49 szám alatti telkeken.

Balogh Gyula, a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának területi koordinátora a kelet magyarországi régióban segíti a hasonló célú projektek megvalósulását. Riporterünknek elmondta, országosan 86 másik településen zajlik a szegregált élethelyzetek felszámolása, ebből 6 Hajdú-Bihar megyében.

Az ingatlanfejlesztéseken kívül más előnye is van a projektnek, hiszen Nagyrábén 75 fő kapott lehetőséget szociális továbbképzésen való részvételre, szakmák megszerzésére, hogy a későbbiekben megfelelő tudás birtokában, hatékonyan tudják segiteni a település szociális előrehaladását.

 

TOVÁBBI FEJLESZTÉSEK