LENYŰGÖZŐ KILÁTÁST ÍGÉR BUDAPESTRE EGY MOST TERVEZETT TANÖSVÉNY A NORMAFÁN

36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében.

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó Lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását hosszú előkészítő folyamat előzte meg. A Hegyvidéki Önkormányzat által tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítés során részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések után hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, amely megalapozottságával tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit. A Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de különleges természeti kincsek is. A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 2-300 éves bükkfák is állnak. Magyarországon itt található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány.

z egyeztetések során három nyomvonalterv került megvizsgálásra, az újabb – harmadik – nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket. A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 m3 lomot, betont és egyéb törmelék távolított el az erdőből. A fejlesztés által a természet visszafoglalhatja a területet. Emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre.
A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a korábbi lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik.

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre maximum 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. A cél egy szabályozható befogadóképességű tanösvény kialakítása, amely például a csendesebb hétköznapok látogatását lendíti fel csökkentett jegyárakkal. 
FORRÁS: hegyvidek.hu