Makovecz-típusterv alapján épül a várpalotai tanuszoda

Már több, mint 50 százalékos készültségi állapotban van a várpalotai tanuszoda, a tervek szerint szeptemberben nyithat meg a Csik Ferenc parkban épülő létesítmény.

A kedvező őszi és téli időjárásnak köszönhetően már több, mint 50 százalékos a készültsége a tanuszodának. Állnak a falak, a külső homlokzati nyílászárók is a helyükön vannak, az épület tetőfedése elkészült, jelenleg a bádogos kapcsolatok kialakítása zajlik. Az öltözők, zuhanyzók, irodák burkolása elkészült, az uszodatéré most kezdődik. A külső közműépítés kezdése szintén a napokban várható. A homlokzati kőburkolatok elkészültek, a homlokzati színvakolatok előkészítése zajlik.

Campanari-Talabér Márta polgármester még egy decemberi bejárás során a varpalotai hírcentrum kérdésére elmondta , a munkálatok az előzetes ütemezésnek megfelelően, tervszerűen haladnak, – Júniusra teljesen elkészülhet a tanuszoda, majd két hónapos próbaüzem várható, amelyet követően reményeink szerint szeptembertől tudják igénybe venni a létesítményt a helyi és környékbeli gyermekek és felnőttek – emelte ki a polgármester.

  • A 10×25 méter méretű, 1,90 méter mélységű mellett egy 8×10 méter méretű, 80 centiméter mélységű gyermekmedence is a látogatók rendelkezésére áll majd. A tervezett, s az állam által finanszírozott elemek mellett a várpalotai önkormányzat vállalta egy szauna beépítésének költségét is. A tanuszodai beruházásoknak nem része ugyanis ilyen szolgáltatás, ám mi a várható felnőtt látogatók miatt fontosnak tartjuk, hogy szaunázni is lehessen majd a létesítményben – tette hozzá a városvezető.
    A várpalotai uszoda a régi 8-as úttal párhuzamosan helyezkedik majd el, s Makovecz-típusterv alapján épül. A nappali órákban a fiatalok úszásoktatását szolgálja az intézmény, azonban a kora reggeli, az esti, illetve a hétvégi időszakban bárki használhatja majd a létesítményt, amelynek nemcsak az építése, hanem a fenntartása is a magyar állam feladata lesz.

    A tanuszoda építése számokban:

    • 1100 négyzetméter nettó alapterületet építettek be,

    • 770 köbméter betont,

    • és 50,2 tonna betonacélt használtak fel,

    • 1200 négyzetméter cserepet helyeztek fel,

    • 10,79 méter a gerincmagasság,

    • továbbá az úszómedence vízmélysége 1,9 méter, felülete 375 négyzetméter,

    • a tanmedence vízmélysége 0,8 méter, felülete 80 négyzetméter.

     

    Forrás: varpalotaihircentrum.hu, magyarepitok.hu