Szeretsz kastélyokat látogatni? Itt egy újjabb úticél! Újjászületett a tatai Esterházy-kastély

A tatai kastély felújítására és turisztikai fejlesztésére a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül kerülhetett sor. A projekt első fázisa hamarosan megnyílik a nagyközönség előtt is, azaz a főépület, a hozzá kapcsolódó úgynevezett Kiskastély déli szárnyának felújítása, és az épületszárnyak által közrefogott belső udvar helyreállítása immáron elkészült.

A kastélyban kialakításra kerülő kiállítás interaktív formában mutatja be az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, ill. ezen keresztül a női főúri életformát. Az eredeti enteriőrökkel helyreállított, berendezett szobák megidézik a férfiak, nők és gyermekek életét a kastélyban. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa.

A program nem csupán az épületek felújítására törekszik, de kidolgoz egy stratégiát arra is, hogy a műemlék egy stabilan önfenntartó rendeltetéssel bírjon. A kastély merőben multifunkcionális komplexummá vált, ahol a főszárny rendezvény-, és konfereciaközpontnak,sőt, esküvői helyszínnek is ideális lett,  a többi épületszárnyban pedig az épület történetéről szóló kiállításokat rendeztek be.

Titkos pincét is feltártak. A kastély műemléki helyreállítási munkálatai során a főépület alatt egy rejtett pincét fedeztek fel, amelybe egy ajtótokból nyíló csapóajtó vezet le. A csapóajtó zárja mellé helyezve annak kulcsát is megtalálták. A kastély szervizfolyosóján egy kőmedencét tártak fel, amely korábban egy forrás vizének a felfogását szolgálta.
További érdekesség, hogy a meglévő parketta bontása során egy parkettatábla hátoldalán ácsceruzás korabeli feliratot találtak, amely mementóként szolgál az egykori építőknek.
A földmunkák során előkerültek a régensi ház feltételezett maradványai, kelet-nyugat irányú alapfalai. A déli melléképület homlokzatán a pillérek kő lábazata került feltárásra, amelyből megállapítható volt a kastélyudvar barokk kori szintje.

Egykor országos események zajlottak a kastély falai között, és olyan uralkodók látogattak ide, mint I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár, és IV. Károly császár és király. Magyar Newmarketként is emlegették az angol mintára szervezett lovassport központja után. Kastélyszínháza volt, amelyet ugyanaz a Fellner és Helmer cég tervezett, amely a Vígszínházat, a kecskeméti és a kolozsvári színház vagy a bécsi Konzerthaus épületét. A kastélyszínház nézőterét Gustav Klimt festette le. Az Öreg-tó felé kinyíló tatai Esterházy-kastély épített örökségünk egyik különleges kincse.

Forrás: tataikastely.hu, epiteszforum.hu