Nemzetgazdasági jelentőségű ügy lett a debreceni vakcinagyár

FALVAKVAROSOK.HU

Nemzetgazdasági jelentőségű ügy lett a debreceni vakcinagyár

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az Orbán-kormány a debreceni vakcinagyárat. Ezzel gyakorlatilag nyolc napra rövidül az a határidő, amely alatt a Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-oltóanyaggyár hatósági ügyeit intézni kell.

2020 júliusánan tették le Debrecen Vezér úti ipari parkjában a pilot (kísérleti) oltóanyaggyár és az innovációs központ alapkövét, a teljes fejlesztés költsége 8 milliárd forint. Az innovációs központot a közbeszerzési adatok szerint a helybeli központú HUNÉP Zrt. építi fel nettó 3,77 milliárd forintból a BORD Építész Stúdió terveinek megfelelően a debreceni egyetemi tulajdonú UD TUTI Kft. beruházásában.A Nemzeti Oltóanyaggyár Debrecenben épül fel. Kósa Lajos országgyűlési képviselő ezt nemzetstratégiai jelentőségűnek nevezte, Papp László polgármester a beruházástól a város vezető szerepének további erősödését reméli.

– A kormány elrendelte egy olyan vakcinagyár felépítését, amely elég nagy lesz ahhoz, ha tudósaink, orvosaink képesek kifejleszteni a vakcinát, mi abból nagyon sokat tudjunk gyártani. Ez a gyár Debrecenben épül fel, a tervezése is megkezdődött már – közölte a miniszterelnök. Az elhangzottakra Kósa Lajos is reagált: a Covid-járvány rávilágított arra, mennyire fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő mennyiségű és minőségű oltóanyaggal. Kósa Lajos nemzetstratégiai jelentőségűnek nevezte a Nemzeti Oltóanyaggyár felépítését. – Szükség lesz rá, mert a Covid velünk marad, ugyanúgy, mint az influenza, ami ellen szintén kell szérum. Arról nem is beszélve, hogy van sok kötelező oltás a magyar egészségügyi programban – célszerű lesz azokat is itthon gyártani. Nemzetstratégiai jelentőségű tehát a gyár megépítése – mondta Kósa Lajos.

forrás: magyarepitok.hu, MTI