Új épületben folytatja működését a biharnagybajomi Napsugár Biztos Kezdet Gyerekház

Uniós és hazai forrásból közel 10 éve már, hogy megkezdték működésüket a Biztos Kezdet Gyerekházak hazánkban. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években már több mint 100 intézmény jöhetett létre országszerte. Immár három éve, hogy működik Biharnagybajomban a Napsugár Biztos Kezdet Gyerekház, melynek célcsoportja a 3 év alatti gyermeket nevelő családok és a várandós kismamák. Az apróságok édesanyjukkal együtt vehetnek részt a napi foglalkozásokon. A Gyerekház pár hónapja 15 millió Ft-ból, a „Gyerekesély programok infrastrukturális hátterének kialakítása Biharnagybajom településen” című nyertes pályázatnak köszönhetően egy minden igényt kielégítő, modern épületben folytathatja működését– tudtuk meg Vesszős Máriától az intézmény vezetőjétől.

Az új épületben kialakításra került egy játszószoba, egy teakonyha, egy fejlesztőszoba, egy iroda, egy fürdőszoba, valamint mellékhelyiségek is. A játszószobában előre kidolgozott heti rend alapján dolgoznak a szakemberek, figyelembe véve a gyerekek életkorát fejlettségi szintjét. A foglalkozások célja, a gyerekek képességeinek kibontakoztatása, valamint a szülő gyermek kapcsolat erősítése. Az itt dolgozók heti rendszerességgel tartanak beszéd, nyelvi és kézügyesség fejlesztést, kiegészítve meseolvasással, bábozással, kézműves foglalkozásokkal, de külön figyelmet fordítanak a mozgásfejlesztésre, azon belül is a kúszó-mászó gyakorlatokra. A dolgozók folyamatosan nyomon követik a gyerekek fejlődését, az ezekről készült kérdőíveket pedig félévente feltöltik a Biztos Kezdet Gyerekházak központi dokumentációs rendszerébe.

Azonban nemcsak a kicsiknek, hanem szüleiknek is segítenek az itt dolgozók. Ha szükséges, háztartási gépeket, mosógépet, szárítógépet vagy akár számítógépet biztosítanak számukra, de a szakemberek segítenek nekik a gyereknevelés és hétköznapok során felmerülő problémákban is.

A tavalyi évben az intézmény csatlakozott az „Örökbe fogadok egy gyerekházat” kezdeményezéshez, amelynek köszönhetően nagyon sok tárgyi eszközt kaptak. Így jutottak hozzá keverőtálas elektromos habverőhöz, utazóágyhoz, játszó szőnyegekhez, valamint játékokhoz, ruhákhoz és tisztálkodási, tisztítószerekhez.

Sajnos a gyerekház mindennapjaira is hatással van a koronavírus járvány. Korábban minden gyermek születésnapját tortával ünnepelték meg a lakók, de tavaly a korlátozások során sajnos szinte minden nagyobb programja elmaradt az intézménynek.

Vesszős Mária elmondta, folyamatosan kapcsolatban vannak a helyi önkormányzattal, a Támasz Szociális Alapszolgáltatási Központtal és a településen dolgozó védőnőkkel is. Pár hónapja tehát teljesen modern, a XXI. századnak megfelelő kulturált, rendezett körülmények között fogadja a Napsugár Biztos Kezdet Gyerekház a 3 éve alatti apróságokat és anyukájukat, valamint a várandós kismamákat is minden hétköznap 7.30 és 13.30 között.