Időkapszulát helyeztek el a Városligetben épülő Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Magyar Zene Háza kivitelezése. A jeles alkalomból az építőipari hagyományoknak megfelelően az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztEK el az épület padlóburkolata alá.

Az ünnepélyes eseményen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója helyezték be a földbe a különleges emléktárgyakat tartalmazó speciális hordozót.

A zenei válogatás sokszínűségével azt is jelezni szerettük volna, hogy a Magyar Zene Házának fontos törekvése, hogy minden zenei műfaj otthonra találjon benne!”

A kapszulában széles körű zenei válogatás, az intézmény tervpályázata, kivitelezésével, koncepciójával kapcsolatos főbb dokumentumok, sajtómegjelenések, és az épülethez köthető „ereklyék” kerültek. Az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű egyedi kialakítású tetőzetének origójába került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

A Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében elhelyezkedő Magyar Zene Háza 2021-ben nyitja meg kapuit. A ház a park folytatásaként olvad egybe a természettel: az üvegből tervezett oldalfalak és a lyukacsos tetőszerkezet által kialakított természetes fénycsatorna lehetővé teszi, hogy egy koncert során úgy érezzük magunkat, mintha a zenészek a parkban, a természetben muzsikálnának. Az épületben több modern, környezettudatos megoldás is helyet kap.

A Magyar Zene Háza méltán pályázik Budapest új, ikonikus épületének címére. Sou Fujimoto, sztárépítész egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének. Az épület tervezésekor a természetből és a zenéből egyaránt gyűjtött inspirációt. A két forrás a japán tervező által megálmodott ház részleteiben is jól észrevehető: az épület jellegzetes lebegő tetejét például a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette, de Fujimoto nagy hangsúlyt fektetett a természet és az épített környezet kapcsolatára is. A végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és átjárható, a legapróbb részletekig átgondolt, harmonikus épület lesz.
FORRÁS: zenehaza.com