Kétszer két sávos lehet 2025-re a 4-es főút Debrecen és Hajdúszoboszló között.

A Napló számolt be arról a hírről, hogy kétszer két sávos lehet 2025-re a 4-es főút Debrecen és Hajdúszoboszló között.
A munkálatok előkészítéséről Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyilatkozott az újságnak.
Mint azt elmondta, a 2020. december 22-én megjelent kormányhatározat szerint a 4-es főút Hajdúszoboszló Kelet és Debrecen István úti csomópont közötti 11,2 kilométeres szakasza négysávosításának előkészítését el kell kezdeni.

Az ehhez szükséges támogatási szerződést december 30-án aláírták, és innentől kezdve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elkezdte az útkorszerűsítés előkészítő feladatait.
Az engedélyezési tervek már korábban elkészültek, az építési engedély is rendelkezésre áll, az előkészítés jelenlegi fázisában a kiviteli tervek elkészítése történik.

A tervekben a főút említett szakaszának kétszer kétsávossá bővítése, továbbá három darab külön szintű csomópont megépítése szerepel.
Az előkészítés költsége 950 millió forint körüli összeg, a területszerzés forrásigénye hozzávetőlegesen 1,8 milliárd forint, a kivitelezés becsült költsége közel 35 milliárd forintot fog kitenni.

A tervező kiválasztására közbeszerzést írnak ki május-júniusban, a harmadik negyedévben lehet szerződést kötni a közbeszerzés lebonyolítójával. A kiviteli tervek 2022-re készülnek el, a területszerzés ezzel egy időben, 2022-ben és 2023-ban megtörténik. Ebben sok minden függ attól, hogy miként lehet megegyezni a földtulajdonosokkal. A kivitelezés a forrás rendelkezésre állása esetén 2023-ban kezdődhet, és két év alatt kell megépíteni az utat, tehát 2025-ig tarthatnak a munkálatok.

Forrás, fotó:haon.hu, MTI