Sikeres pályázati munka eredményeként a tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatódik a Szociális Földprogram keretein belül a Családi Porta program.

Tetétlen Község Önkormányzata folyamatosan igyekszik keresni a lehetőségeket a település fejlesztésére. A sikeres pályázati munka eredményeként a tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatódik a Szociális Földprogram keretein belül a Családi Porta program. A település-vezetés célja, hogy idén a korábbi évnél is több család tudjon csatlakozni a kezdeményezéshez.

A pályázatnak köszönhetően csaknem 1 millió 920 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Tetétleni Önkormányzat. A projekt támogatja a vidéken élő, hátrányos helyzetű, rászoruló családok konyhakertjeinek megművelését, hozzájárul a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez, az önellátás alapjainak megszilárdításához. A program március 1-jén veszi kezdetét, melynek feltétele, hogy a résztvevő családoknak rendben kell tartani portáikat és művelniük kell kertjeiket. Utóbbihoz az önkormányzat vetőmag csomaggal járul hozzá.

A vetőmag mellett a családok előnevelt csirkét és a nevelésükhöz szükséges tápot is kapnak. Továbbá azok a kiválasztott családok számára, akiknek portáján a kerítés, illetve az állatok fenntartására szánt már meglévő területek, helyiségek rossz állapotban vannak, anyagi forrást is biztosít a teleülés vezetése az épületek javításra. A pályázatra jelentkezéseket a szociális bizottság bírálja, akik helyszíni szemlét követően, illetve a jogosultsági feltételek vizsgálata után választják ki a pályázatra jogosult 30 családot.

16 FEJLESZTÉS

A projekt kiemelt célja, a családi gazdálkodás alapjainak kialakítása, a családi porták fejlesztése, a családok termelési funkciójának megerősítése az élelmiszer-termelés hagyományos, illetve korszerű formáinak elterjesztésével a rendelkezésre álló szabad területek, műveletlen kertek bevonásával, hasznosításával. A Családi Portaprogram továbbá hozzájárul a kedvezményezett családok önfenntartó képességének kialakításához és fejlesztéséhez, társadalmi befogadás erősödéséhez, a munka alapú helyi együttműködések alakításához.