Megújult Eger egyik legimpozánsabb épülete, a Nagypréposti Palota.

Mirkoczki Ádám Eger város polgármestere facebook oldalán tájékoztatta követőit arról, hogy megújult Eger egyik legimpozánsabb épülete, a Nagypréposti Palota.
A gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost által építtetett és Fellner Jakab által tervezett épület rekonstrukciója a „Belvárosi terek komplex megújítása” című eu-s projekt keretében valósult meg. Az új, modern kialakítású Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a régi, megszokott minőségi szolgáltatással várja a könyvszerető látogatókat.

A 250 éves „könyves palotánál” 2019. augusztus második hetében indult a munka. A rekonstrukció legnagyobb volumenű része a tető felújítása, a pince szigetelése és a számos restaurátori munka (kő, fa, fém)

A gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost által építtetett létesítményben a kivitelezők rendbe tették az elektromos hálózatot, a pince vízzáró szigetelést kapott és a teljes homlokzat, a tetőszerkezet és a tetőfedés is megszépült. Emellett elvégezték a homlokzati fa nyílászárók cseréjét és a többi ablak helyreállítását, a bibliotéka akadálymentesítése érdekében pedig beépítették a liftaknát.

A belső terek kialakításakor törekedtek arra, hogy maga az épület teljes egészében az olvasóké legyen, így a kiszolgáló funkciókat a szomszéd épületbe költöztették.

A Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott projektben a települési arculat erősítését célzó akciók is megvalósulnak.

Forrás: tveger.hu/facebook/egerhirek.hu

_