Elektromosautó-ipari óriáscég költözik Debrecenbe

Mintegy 65,5 milliárd forintos óriásberuházás érkezik Debrecenbe, 440 új munkahelyet teremtve a régióban. Az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliákat gyártó sanghaji központú Semcorpnak ez lesz az első, Kínán kívüli üzeme. A kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít a fejlesztéshez.

A  Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét a Napi.hu kérdezte az új beruházásról.

Novemberben jelentett be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, hogy egy két éves tárgyalássorozat zárult le azzal a döntéssel, hogy Debrecenben építi fel gyárát a kínai Semcorp óriásvállalat. A 65,5 milliárd forint értékű beruházásért négy európai ország is versenyben volt, de a sanghaji cég végül hajdúsági megyeszékhelyt találta a legmegfelelőbb helyszínnek az új üzem számára.

„Debrecen gyakran versenyzik nemzetközi téren a beruházókért, ebben sok tapasztalatunk van. A nagy vállalati befektetések pozitív példája a város. A korábban idetelepült számos cég is remek referencia a számunkra. De fontosak a jó infrastrukturális viszonyok, vagy éppen a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő biztosítása” – felelte Papp László, Debrecen polgármestere a Napi.hu azon kérdésére, hogy miben látja a város előnyét a versenytársakkal szemben, ha egy nagy céget kell a városba csábítani. Az egyik legismertebb érkező a BMW építés alatt álló üzeme.

A humán-erőforrásra visszatérve a városvezető elmondta, hogy most is fut egy 100 millió eurós oktatásfejlesztés a „Debrecen2030” program részeként. A 200 ezer lakosú városban jelenleg 72 ezren járnak oktatási intézményekbe óvodától az egyetemig.

A polgármester elmondta azt is, hogy egy 19 hektáros telket vásárolt meg a cég az önkormányzattól. Ott egy 97 ezer négyzetméteres üzem jön majd létre, ahol elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliákat készítenek majd. Az építkezést követően 2023 első negyedévében tervezik a gyártás beindítását, majd a felfutási idő elteltével az alkalmazottak száma elérheti a 440 főt. A gyár az európai piacra termel majd

Forrás: Napi.hu

Copyright © 2021