Folytatódik a regéci vár felújítása: újjáépül a palotaszárny

A fejlesztés újabb ütemében a részlegesen megmaradt reneszánsz palota születik újjá, amelyet a korabeli leírások és kutatások alapján rekonstruálnak.

A kivitelező munkájával valósul meg a regéci vár reneszánsz palotájának rekonstrukciója és csatlakozó épületrészek állagvédelme több mint 423 millió forintból, a helyreállítás összesen közel 1000 négyzetméternyi épületrészt érint.

Ahogyan azt tervezte a Kivitelező, január első napjaiban elkezdte, avagy idén folytatja a Reneszánsz Palota újjáépítésének munkáit Regéc Várában. Időközben kézzelfoghatóan is tél lett Regécen, ami újabb kreatív megoldások alkalmazását követeli meg a fejlesztés lebonyolítóitól. Hóban és szélben is dolgoznak a hatszáz méter magasan elhelyezkedő vár palotaépületének kivitelezésén, ahol elkészült a Páterek háza tetőszerkezete is. Javában dolgoznak a bádogosok, megkezdődött a belső terek vakolása. Dolgoznak az elektromos szakemberek, készülnek az egyedi lámpatartók. Folyamatosan, helyben készülnek a kőkeretek, amiket szinte azonnal helyükre is illesztenek a mesterek. Sajnos a vár nem lehet nyitva a járványügyi előírások miatt, de ennek ellenére egyre több látogató érkezik Regécre a téli időszakban.

A beruházás révén, tovább szépül a regéci vár a keleti palotaszárny újjáépítésével, amely az épületegyüttes pincétől a tetőig tartó részletes helyreállítását jelenti.

A középső vár keleti részén állt egykor a több ütemben felépített reneszánsz palota emeletes épülettömege. Ezen a területen teljes magasságban megmaradtak a kétszintes palota falai, boltozatai, a fa födémek lenyomatai és a nyílások pontos helyei, valamint sok nyíláskeret-részlet töredékesen feltárásra került. A korabeli leírások, a kutatás eredménye és az előkerült részletek alapján teljes biztonsággal és szakszerűen rekonstruálható az épület.

A fejlesztés  módosított befejezési határideje 2021 májusa. Ezen fejlesztéshez kapcsolódó elemek, mint a településen kialakítandó bemutató ház, vagy a várhoz vezető út egyes szakaszainak felújítása szintén ekkorra készül el.

Forrás: https://www.regec.hu/ magyarepitok.hu

Copyright © 2021